Från och med onsdag och framåt väntar ostadigt väder.
Från och med onsdag och framåt väntar ostadigt väder. Bild: Johan Nilsson/TT

Då kommer hösten till Göteborg

Den kalendariska hösten är redan här men ännu lyser den meteorologiska hösten med sin frånvaro – och sommarvärmen väntas hålla i sig ett tag till.
– Det är ett tag kvar tills hösten kommer till Göteborgsområdet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Ännu är det sommarväder i Göteborg och den meteorologiska hösten har inte synts till. I veckan väntas soligt väder och under helgen kommer temperaturen ligga på omkring 20 grader.

– Det är högtrycksbetonat väder under helgen, mestadels soligt och stundtals en del moln som passerar. Högtrycksvädret fortsätter även in under början på nästa vecka, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Från och med onsdag och framåt får man vänta sig ett lite mer ostadigt väder som tidvis kommer präglas av regn och friska vindbyar.

– Det är en lite osäker prognos kring lågtrycket, men man kan säga att det är ett högtryck som utmanas lite av lågtryck västerifrån, säger Härenstam.

ANNONS

Hösten är en månad bort

Ännu ligger temperaturen på omkring 18 till 20 grader och för att det ska räknas som meteorologisk höst behöver dygnstemperaturen ligga på under tio grader i fem dygn i rad.

– Göteborgsområdet har fortfarande en meteorologisk sommar, den meteorologiska hösten brukar komma någonstans i början på oktober i Göteborg, säger Emma Härenstam.

Det är inte bara i Göteborg som sommarvärmen dröjer sig kvar, utan den meteorologiska hösten börjar generellt senare i kustnära områden.

– I de inre delarna av landet sjunker temperaturen mycket nattetid, speciellt om det är klart väder. I kustnära områden gör havet att temperaturen inte sjunker så mycket nattetid, man skulle kunna säga att havet är som ett värmebatteri. Det gör stor skillnad med närhet till hav, säger Härenstam.

”Det är absolut en sommarvärme”

Under de senaste 20 åren har den meteorologiska hösten dröjt ända till oktober i Göteborg, med undantag för hösten 2009 och 2010 då den inleddes redan i slutet på september.

– Det är ett tag kvar tills hösten kommer till Göteborgsområdet. Vi kommer nog inte se temperaturer upp emot 30 grader, men det är absolut en sommarvärme, säger Emma Härenstam.

LÄS MER:Hösten kryper närmare

LÄS MER:Sensommar – en bra tid att rensa ogräs

LÄS MER:Netflix med reklam kommer redan i höst

ANNONS