När värmen och solen nu är här är det inte bara vi människor som njuter, även ormarna  gör det. Nu kan man hitta dem njuta på en varm sten eller solig stig, till exempel. Arkivbild.
När värmen och solen nu är här är det inte bara vi människor som njuter, även ormarna gör det. Nu kan man hitta dem njuta på en varm sten eller solig stig, till exempel. Arkivbild. Bild: Jan Collsiöö

Därför är huggormarna som mest giftiga på våren

Efter en lång kylig vår har huggormarna nu vaknat till liv i och med det fina vädret. De ligger och njuter lite överallt där det finns en uppvärmd plats. Men när de nyss vaknat ur sin dvala är de extra giftiga. Blir man trots allt biten finns bara en sak att göra.

ANNONS
|

När solen och värmen kommit är det inte bara vi människor som gillar de mer behagliga temperaturerna. Även ormarna som har kommit upp ur sina hålor njuter av värmen.

Enligt Daniel Roth, zoolog på Universeum, håller sig ormarna på varma platser lite här och där.

– När det är vår är det ofta en varm sten och en solig stig, uppvärmda platser.

När de legat i dvala en längre tid och vaknar ska huggormarna vara lite extra giftiga. Det är något Daniel Roth känner igen.

– De ska framför allt vara vara extra giftiga vid första betten – innan de ätit.

ANNONS
Daniel Roth, zoolog på Universeum, säger att ormarna gärna håller sig långt ifrån oss människor, och attackerar bara om de känner sig hotade. Arkivbild.
Daniel Roth, zoolog på Universeum, säger att ormarna gärna håller sig långt ifrån oss människor, och attackerar bara om de känner sig hotade. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson

Skälet till att de är mer giftiga som nyvakna är att giftet i saliven blivit mer koncentrerat under tiden de legat i dvala.

Han menar också att svenska huggormar inte är så giftiga vid bett, om man inte är ett barn, husdjur eller har ett nedsatt tillstånd som vuxen. Han är dock väldigt tydlig med att man alltid ska ta kontakt med sjukvården vid bett av huggorm.

Ormar söker sig väldigt sällan in i våra hus

Huggormarna förflyttar sig och man kan möta dem på till exempel en stig eller till och med hemma på tomten.

Hur ska man då hantera dem? Enligt Daniel Roth ska man helt enkelt låta dem vara, för de är fridlysta och håller undan gnagare som till exempel möss. Dyker de upp hemma i trädgården får man lov att flytta på dem.

– Ormar är inte farliga om de inte är hotade. Men kommer mycket orm som snok och huggorm in i trädgården så har man nog mycket möss och råttungar. Då bör man se över den problematiken i stället.

Nyligen dog en man i Tanum av vad som misstänks ha varit ett ormbett, då han ska ha flyttat en orm som kommit in i huset och blivit biten. Senast en person dog på grund av ett huggormsbett i Sverige var under den senare delen av 1990-talet, enligt Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska.

ANNONS

Att en orm söker sig in i våra hus är väldigt ovanligt, menar Daniel Roth, för de vill inte vara i närheten av människor.

– De har ett väldigt bra luktsinne och känner våra vibrationer, det gör att de vill hålla sig borta från oss.

Han fortsätter:

– De ska inte vara i närheten av så stora däggdjur, för de har inget bra skydd mot oss. Deras gift är i första hand för att jaga och äta byten, säger Daniel Roth.

Så ska huggormsbett alltid hanteras

Den som har blivit huggormsbiten ska genast åka till sjukhus för observation. Du ska inte åka ensam även om du är opåverkad, utan be om hjälp med att ta dig dit.

Ring genast 112 för att få hjälp med transport till sjukhus om du känner dig sjuk med illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär.

Innan du kommer till sjukhus

Var stilla och vila eftersom giftet sprids fortare vid ansträngning.

Håll den bitna kroppsdelen i stillhet, och gärna högt.

Ta av åtsittande saker som skor, ringar och klocka eftersom området runt bettstället ofta svullnar upp.

Lämna bettstället helt ifred. Försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller dra åt ett skärp eller liknande runt den ormbitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.

Källa: 1177.se

LÄS MER:Man i Tanum hittades död efter okänt ormbett – polisen utreder

LÄS MER:Så rymningssäkert är reptilariet på Universeum

LÄS MER:Ny mygga hittad i Västsverige – orsakat dödsfall i Europa

LÄS MER:Så undviker du bett och stick i sommar

ANNONS