Därför flög militärhelikoptrar över Göteborg

Under torsdagseftermiddagen flög fyra militärhelikoptrar över centrala Göteborg.
Enligt Försvarsmakten deltar de i den jättelika militärövningen Aurora 23 som kommer bli än mer synbar i Göteborgsområdet kommande vecka.

ANNONS
|

Helikoptrarna syntes vid 14-tiden på den klarblåa himmeln över Göteborg på torsdagen.

Therese Åkerstedt, kommunikationschef på luftstridsskolan, berättar att hon inte vet exakt varför de flög över Göteborg. Hon säger att det sannolikt handlar om Black Hawk-helikoptrar som deltar i militärövningen Aurora 23 som inleddes tidigare i veckan.

– Övningen har ju börjat och vi underställer ju armén och marinen med våra helikoptrar. Hur de använder dem kan jag inte säga exakt, men jag vet att armén kommer att använda helikoptrar på västkusten, säger hon.

Största övningen sedan kalla kriget

Aurora 23 är den största militärövningen som genomförs i Sverige på över 25 år. Totalt deltar omkring 26 000 personer.

ANNONS

Scenariot är att Sverige blir utsatt för ett väpnat angrepp i de södra delarna av landet som föregåtts av sabotage och olika påverkansoperationer.

Övningen inleddes med att den amerikanska marinkåren i måndags anlände till Sverige via Norge. Huvudfokus har under inledningen av övningen varit att ta emot så kallat värdlandsstöd, vilket är benämningen på Sveriges förmåga att ta emot utländska förband i ett skarpt läge.

Själva övningen kommer att bli än mer tydlig i Göteborgsområdet kommande vecka.

– Vi håller på att förflytta oss över hela Sverige. Det är mobilisering nästa vecka, men vi har ju som sagt börjat själva övningen, säger Therese Åkerstedt.

ANNONS