Under hösten ska VMA-tutorna i Göteborgsområdet att uppdateras. Kortare ljud från Hesa Fredrik kan därför komma att höras i regionen, och de ska inte misstolkas som skarpa larm.
Under hösten ska VMA-tutorna i Göteborgsområdet att uppdateras. Kortare ljud från Hesa Fredrik kan därför komma att höras i regionen, och de ska inte misstolkas som skarpa larm. Bild: DANIEL ZDOLSEK / TT / TT

Därför kan korta ljud höras från ”Hesa Fredrik”

Under hösten kan korta ljud komma att höras från larmet Hesa Fredrik i Göteborgsområdet.
Ljuden kan uppkomma när systemet ska uppdateras – och ska inte misstolkas som skarpa larm.

ANNONS
|

VMA-tutorna, som i folkmun oftast benämns som ”Hesa Fredrik”, används när svenska myndigheter skickar ut vad som benämns som ”Viktiga meddelanden till allmänheten”.

Normalt testas tutorna fyra gånger per år, den första måndagen i mars, juni, september och december.

Under hösten kan tutorna komma att höras oftare än så, då systemen ska uppdateras.

– Vi uppdaterar programvara och byter ut batterier och elektronik på VMA-tutorna så att alla ska kunna känna sig trygga, säger Kenneth Wassberg, varningstekniker för Räddningstjänsten Storgöteborg till Vårt Göteborg.

Vid uppdateringen måste tutornas funktion att kontrolleras, och kortare ljud kan då höras vid så kallad ”testtutning”.

ANNONS

När tutorna kontrolleras kommer signalerna att höras i en till två sekunder.

Vid skarpa larm, och när systemet testas enligt rutin en gång per kvartal, låter tutorna i sju sekunder, varvat med fjorton sekunders tystnad, och håller i sig under minst två minuter.

Kenneth Wassberg förtydligar att de flesta inte kommer att märka av testtutningarna under hösten.

– Oftast går provtutningen så snabbt att genomföra att ingen märker något. Vi tyckte det var extra viktigt att gå ut med informationen nu när terrornivån har höjts för att inte skapa onödig oro, säger Kenneth Wassberg.

Vad ska jag göra om jag hör VMA-signalen?

Så ska du agera om du hör Hesa Fredriks ordinarie ljud, bortsett från den första måndagen i mars, juni, september och december, då systemet kontrolleras enligt rutin.

(Vid skarpa larm låter tutorna i sju sekunder, varvat med fjorton sekunders tystnad, och håller i sig under minst två minuter).

”Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

Du kan också få mer information på krisinformation.se

Källa: Krisinformation.se

ANNONS