Därför missade forskarna meteoriterna

ANNONS
|

Det var på fredagen den 15 februari som meteoriterna slog ner över Ryssland och asteroiden 2012 DA14på nära håll passerade jorden. 2012 DA14 kände man till på förhand, men meteoritnedslagen i Ryssland kom som en överraskning.

Blev även ni tagna på sängen?

- Oh ja, det blev vi verkligen. På sätt och vis var vi förberedda för att alla visste att 2012 DA14 skulle svänga förbi jorden. Man hade mer beredskap än man annars hade haft, men det var en otrolig överraskning att två saker skulle hända på samma dygn, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för Populär Astronomi.

ANNONS

Att ingen förutspådde asteroiden som blev till meteoritnedslag i Ryssland beror på storleken.

- Den var helt enkelt för liten. Två tredjedelar har vi inte koll på och har ingen möjlighet att varna för, säger Robert Cumming.

De observationsprojekt/teleskopprojekt som letar efter asteroider kan upptäcka mindre asteroider i den här storleken, men bara 30 procent av dem. Förhoppningen är att nästa generations program ska kunna hitta fler och kunna varna tre veckor i förväg.

Av de lite större asteroiderna, som 2012 DA14, upptäcker man omkring 80 procent.

Vad finns det för beredskap?

- Det finns flera internationella samarbeten. Bland annat har NASA en hel del och det finns program som det i Spanien som upptäckte 2012 DA14. Men de skulle kunna bli bättre, helt klart, säger han.

Hur stort är hotet från rymden?

- De stora och jättefarliga som skulle innebära en global katastrof, av dem känner vi nästan till alla. Och vi har möjlighet att hitta dem i god tid och kan kanske avstyra dem, säger han.

Det finns flera förslag på hur man skulle kunna avstyra en asteroid på kollisionskurs med jorden. Men än så länge har man inte testat något av de här i praktiken.

ANNONS

- Det finns flera olika idéer, en är att man avfyrar en projektil mot himlakroppen för att se om det går att knuffa den ur bana. Man kan landa en sond med en liten motor på sig eller bara placera en tyngre sond bredvid asteroiden så att den påverkar dess bana, säger han.

Händer ungefär vart hundrade år

Meteoriterna som slog ned över Ryssland började som en mindre asteroid som var femton meter i diameter stor. Det mesta brann upp i atmosfären, men fragment tog sig ned till jordens yta. På Onsala rymdobservatoriet har man ett mätinstrument som mäter tyngdkraften var minut. Det kallas för gravimeter och kände faktiskt klockan 04.39 i fredags av ljudvågorna från nedslagsplatsen i Ryssland.

Risken för att ett meteoritnedslag i den storleken händer igen är ganska liten.

- Det händer ungefär vart hundrade år och förmodligen oftast över ett obebott område, efter som den största delen av jordens yta är hav och skog, säger Robert Cumming.

Meteoritnedslagen i Ryssland var de första i modern tid som har orsakat personskador. Det närmaste som hänt det som hände i Ryssland var Tunguska-händelsen. Det var den 30 juni 1908 som något slog ned vid floden Steniga Tunguska i Ryssland. Det antas ha varit en mycket större explosion som ödelade ett stort område.

ANNONS

I mars kan komet ses från jorden

Asteroiden 2012 DA14 var den första som kommit så nära jorden utan att träffa i modern tid. Den var 40 meter lång. Hade den tagit sig genom atmosfären hade skadorna blivit större.

- Då hade den varit ungefär lika stor som vid Tunguska-händelsen. Så hade den träffat ett befolkat område så skulle det säkert ha orsakat många dödsfall, säger han.

I mars kommer kometen Pan-STARRS att passera jorden. Den 11 till 12 mars kommer den vara väl synlig för folk även utan kikare.

- Alla de här händelserna är en påminnelse om att saker som är där ute och far i rymden påverkar oss, säger Robert Cumming.

Fakta

Komet: en liten isrik himlakropp i omloppsbana kring solen. Den ovala banan gör att den med jämna mellanrum kommer nära solen.

Meteor: det ljusfenomen som syns på himlen när en liten kropp, en meteoroid, från rymden faller in i atmosfären. Meteoren träffar aldrig jordytan, men kan efter upphettning ses som ett ljust streck på himlen – stjärnfall.

Meteorit: en fast kropp från rymden som fallit ned och träffat jordytan.

Meteoroid: en liten stenkropp i omloppsbana kring solen.

Asteroid: småplaneter i omloppsbana runt solen. Hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.

ANNONS
ANNONS