Delsjökolonins parkeringsavgift har tiodubblats – på en säsong

Sommarsäsongen i Delsjökolonin är i full gång. Men det p-tillstånd föreningen haft i 30 år har nu slopats – och parkeringsavgiften har därmed tiodubblats.
– Vi har inte bett om att bli favoriserade. Det handlar bara om att få någonting som är en vettig lösning här, säger Maria Lundgren, ordförande i koloniföreningen.

ANNONS
|

Pionerna blommar för fullt i den lummiga lilla trädgården. Det är här Claes Anneling bor hela sommarhalvåret, på kolonilotten han haft i femton år. Lika länge har han kunnat ställa bilen på grusparkeringen på andra sidan vägen.

Men i höstas fick han en chock, liksom resten av Delsjöns koloniförening, när kommunen beslutade att dra in föreningens möjlighet att köpa p-tillstånd. I praktiken har det inneburit en tiodubbling av parkeringsavgiften – från 800 kronor för en hel säsong till 8 250 kronor.

– Jag blev riktigt, riktigt arg. Jag tyckte att det var vansinne, säger han.

P-tillståndet för en hel säsong har de haft möjlighet att köpa i 30 års tid – innan dess var parkeringen gratis. Och för kolonisterna är beslutet att slopa det en nagel i ögat av flera anledningar. Under vintern är parkeringen fortsättningsvis gratis, och under sommaren är många helt beroende av bil när kollektivtrafikförbindelser saknas.

ANNONS

I början av säsongen protesterade föreningens medlemmar genom att ställa bilen längs med vägen, vilket begränsade framkomligheten. Det har nu kommunen satt stopp för genom att sätta upp ytterligare en p-skylt på gatan.

Nu, när sommaren kommit och Delsjön vaknar till liv står grusplanen med sina 200 parkeringsplatser helt tom. Det senaste halvårets kamp för att hitta en ny parkeringslösning, bland annat med hjälp av en namninsamling på 170 underskrifter, har varit utan framgång.

– Vi trodde ju inte att vi skulle sitta här idag, säger Maria Lundgren, koloniföreningens ordförande.

Förvaltningen: Vi missade det

Stadsmiljöförvaltningen kom till efter en omorganisering i kommunen under 2023. När den nyetablerade förvaltningen sedan gjorde en större översyn av stadens besöksparkeringar sade man upp avtalet med det kommunala p-bolaget som hanterat Delsjöns parkering.

– Där kan vi ärligt säga att när vi gjorde det så missade vi specifikt kolonilotternas möjlighet till månadstillstånd, säger Stefan Granlund, enhetschef på stadsmiljöförvaltningen och handläggare i Delsjökolonins ärende.

Förvaltningen delar bilden av att den massiva höjningen av kolonisternas parkeringsavgift som beslutet lett till, ”inte känns rimlig,” enligt Sefan Granlund.

Stefan Granlund är enhetschef för upplåtelser och avtal på stadsmiljöförvaltningen. Han har varit handläggare för Delsjökolonins ärende i en månads tid.
Stefan Granlund är enhetschef för upplåtelser och avtal på stadsmiljöförvaltningen. Han har varit handläggare för Delsjökolonins ärende i en månads tid. Bild: Göteborgs stad

Är det rätt att tolka detta som en bieffekt av omorganiseringen?

– En väldigt olycklig bieffekt, ja.

Samtidigt konstaterar Stefan Granlund att förvaltningen gjort rätt i att säga upp avtalet och därmed p-tillstånden. Detta sett till befintligt regelverk, där särskilda tillstånd bara får ges till boende eller företag.

ANNONS

– Vi har inte möjlighet att ge månads- eller årstidstillstånd till vanliga göteborgare, till exempel privatpersoner eller personer på en koloniförening, säger han.

Utöver det behöver kommunen se till att man följer likställighetsprincipen.

– Om man gjort fel i just detta ärende, det vet jag faktiskt inte.

Beslutet kan ligga kvar

Just nu har ärendet en ”väldigt hög” prioritering, berättar Stefan Granlund på stadsmiljöförvaltningen. Däremot finns ingen uppskattning om när ett nytt besked kan ges. Han listar flera scenarion: avgiften kanske försvinner helt, eller så får koloniföreningen arrendera en del av parkeringen.

Eller så kvarstår beslutet i sin helhet.

För koloniföreningen hade möjligheten att arrendera varit välkommet, svarar Maria Lundgren. Men framförallt vill man se en lösning. Och det snart.

– Vi är öppna för en hållbar lösning. Sen hur det ska se ut, det får de komma med ett förslag på. Men det har de inte gjort.

LÄS MER:Göteborgs stad inför avgift för pendelparkering vid Radiomotet

LÄS MER:Parkeringsplatser försvinner när Grönsakstorget blir sommartorg

ANNONS