Nava Bergman, prästen Birgitta Westlin och Peter Borenstein, rabbin.
Nava Bergman, prästen Birgitta Westlin och Peter Borenstein, rabbin. Bild: Barzan Dello

Demonstranternas tält äggades när rabbin och präst höll bönemöte

En rabbin, en präst och ett 40-tal åhörare samlades för ett gemensamt bönemöte i Göteborg för de israeler som tagits gisslan av Hamas. Men samtidigt som bönen pågick kletades tre tält, tillhörde de som arrangerade mötet, ner med ägg.
– Vi har inte någon misstänkt, säger Fredrik Svedemyr vid polisen.

ANNONS
|

Från ena sidan Vasagatan dunkar musik från den propalestinska demonstrationen mot Göteborgs universitet som pågått sedan mitten av maj.

Bara ett stenkast därifrån, på Vasaplatsen, anordnades på onsdagen en interreligiös bönestund av ett annat demonstrationsgäng, med ett annat budskap. En bönestund som skulle visa sig ta en oväntad vändning.

– Hej, shalom, salaam, hälsar Nava Bergman i mikrofonen.

Ett 40-tal personer deltog i det gemensamma bönemötet.
Ett 40-tal personer deltog i det gemensamma bönemötet. Bild: Barzan Dello

Vill skapa dialog

Hon har bjudit in till bönestunden tillsammans med Vera Berzak, som är initiativtagare till den mindre demonstrationen i Vasaparken. Bönestundens syfte är, precis som den lilla tältdemonstrationens, att uppmärksamma situationen för de personer som sedan oktober hålls gisslan av Hamas i Gaza. Och mana till fred.

ANNONS

– Vi hoppas att båda sidor vill att kriget ska ta slut och att freden kommer, säger Vera Berzak.

Nava Bergman är med i Abrahams döttrar, en interreligiös kvinnogrupp med kristna, judiska och muslimska medlemmar.
Nava Bergman är med i Abrahams döttrar, en interreligiös kvinnogrupp med kristna, judiska och muslimska medlemmar. Bild: Barzan Dello

Bönestunden hålls klockan 13 på onsdagen, och är en sorts sommaravslutning på demonstrationen. Förutom Nava Bergman talar bland andra Birgitta Westlin, präst i Svenska kyrkan, och pensionerade rabbinen Peter Borenstein.

Enligt Nava Bergman är ett av målen med bönestunden att skapa dialog över religionsgränserna.

– Det finns människor bland både araber och israeler som agerar aktivt för fred. Men tyvärr är vi inte tillräckligt många nu som gör det, säger hon.

Vera Berzak startade i slutet av maj en demonstration i Vasaparken för att uppmärksamma de personer som hålls som gisslan av Hamas. Hennes tält har stått runt 40 meter från studentdemonstranternas större tältläger.
Vera Berzak startade i slutet av maj en demonstration i Vasaparken för att uppmärksamma de personer som hålls som gisslan av Hamas. Hennes tält har stått runt 40 meter från studentdemonstranternas större tältläger. Bild: Barzan Dello

Bön för fred i Israel och Palestina

Nava Bergman säger att arrangörerna gärna hade velat att en även en imam var med i manifestationen.

– Men vi fick inte tag i en imam som ville vara med, tyvärr.

Nava Bergman säger att hon också bjudit in Gazademonstranterna och att hon gärna sett att de skulle deltagit i bönen.

Under bönestunden leder prästen Birgitta Westlin en gemensam bön för fred i konflikten mellan Israel och Palestina.

– Vi ber för dem som drabbas av terrorns och krigets fasor, för dem som sörjer sina döda, för dem som lever i oro.

Peter Borenstein är pensionerad rabbin, och har tidigare varit ordförande för Göteborgs numera nedlagda interreligiösa råd. Han berättar att han deltog i bönen för uppmana människor att samlas över religionsgränserna för att be för fred – och för att uppmärksamma dem som hålls gisslan av Hamas.
Peter Borenstein är pensionerad rabbin, och har tidigare varit ordförande för Göteborgs numera nedlagda interreligiösa råd. Han berättar att han deltog i bönen för uppmana människor att samlas över religionsgränserna för att be för fred – och för att uppmärksamma dem som hålls gisslan av Hamas. Bild: Barzan Dello

”Ledsna att vi inte fick med imam”

Under manifestationens gång tränger musik från andra sidan Vasagatan in. ”Leve Palestina och krossa sionismen” är en återkommande textrad. Bönestundens arrangörer kontrar med bland annat ”There must be another way” från 2009 – ett samarbete mellan arabiska Mira Awad och israeliska Noa. Och en trudelutt på det traditionella judiska instrumentet Shofar, framförd av rabbi Peter Borenstein.

ANNONS

Efteråt är Nava Bergman nöjd.

– Det gick jättebra. Vi är tacksamma att vi hade en rabbin och en präst, och ledsna att vi inte fick med en imam. Vi tycker att vi lyfte israelisk-palestinskt samarbete, och frågan om de kidnappade israelernas lidande.

Knäckta ägg på tälten

Men under tiden bönestunden pågått har något hänt.

Tre ägg har på något sätt hamnat på Vera Berzak och de andra demonstranternas tre tält. Om någon kastat eller knäckt dem över tälten än oklart, men misstankar riktas snabbt mot de propalestinska granndemonstranterna.

Äggen på tälten har stelnat i sommarvärmen.
Äggen på tälten har stelnat i sommarvärmen. Bild: Barzan Dello

En stund därefter kliver Vera Berzak med bestämda steg fram emot GU Students for Palestines tältläger. I handen: ett sexpack ägg. Hon säger att hon tror att de ”tappat några ägg” vid deras tält, som hon nu vill ”lämna tillbaka”.

Gesten provocerar flera av studenterna från Palestinalägret. Den av studenterna som verkar bli argast tar en megafon och börjar ropa: ”Free free palestine” och andra slagord tills Vera Berzak går iväg igen.

Tar avstånd från anklagelsen

Efter att händelsen lugnat ner sig säger en av studenterna, som inte vill uppge sitt namn, att det är ett ”lustigt sammanträffande” att äggincidenten händer just i dag – samma dag som som gisslanmanifestationen avslutas och Göteborgs-Posten är på plats.

ANNONS

Vad gäller frågan om varför de inte deltog i manifestationen frågar en av de propalestinska demonstranterna:

– Vad har deras krav om att frige gisslan med våra krav mot Göteborgs universitet att göra?

Polisens facit: två anmälningar

Vem som kastade, eller knäckte, äggen är i nuläget oklart. Klart är att demonstrationerna i Vasaparken den senaste månaden väckt känslor bland folk i området – både i form av stöd och irritation. Och att demonstranter i båda tältlägren berättar om händelser där personer betett sig hotfullt mot dem.

Fredrik Svedemyr är presstalesperson på polisen. Efter att bönemötet och äggincidenten är avklarade menar han att dagens händelser resulterat i två anmälda brott – men sammanfattar läget som ”läge grönt”, på polisspråk.

– Enligt de uppgifter jag fått från insatsledaren har allt gått lugnt till vid manifestationen. Det är tre ägg som någon tillsynes har knäckt på något tält. Vi har upprättat en anmälan gällande förargelseväckande beteende för detta.

Den andra anmälan gäller brott mot ordningslagen – eftersom bönemötet bedöms vara en icke tillståndsgiven allmän sammankomst.

– Vi har i nuläget ingen misstänkt för någotdera brotten, säger Fredrik Svedemyr.

LÄS MER:Studenter i protest för Palestina – tältar utanför Göteborgs universitet

LÄS MER:GU slår tillbaka efter kritiken: Släppte in demonstranterna

LÄS MER:Studenter kedjade fast sig på Göteborgs universitet

ANNONS