Det 13:e fallet av mässling har konstaterats i Göteborgsområdet
Det 13:e fallet av mässling har konstaterats i Göteborgsområdet Bild: Thomas Johansson/TT

Det 13:e fallet av mässling konstaterat i Göteborg

Ett 13:e fall av mässling konstaterades i Göteborgsområdet under onsdagen, meddelar Västra Götalandsregionen. Man kan inte utesluta att smittan har spridit sig utanför Göteborgsområdet, och man stärker nu bevakningen på flera håll i Sverige.

ANNONS
|

Man går inte in i mer detaljer kring ärendet än att ett trettonde fall av mässling har identifierats på en person i Göteborgsområdet. Folkhälsomyndigheten uppges komma med mer information under torsdagen.

– Det här är ett i svenska mått relativt stort utbrott, säger Ann Lindstrand, chef för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten, i SVT:s Aktuellt.

LÄS ÄVEN: Detta har hänt i mässlingsutbrottet

Västra Götalandsregionen meddelar också att man nu inte kan utesluta att smittan har spridit sig till andra delar av Sverige, vilket gör att man vidtar åtgärder även på andra håll.

– Man misstänker att det kommer att bli fler fall, och det pågår även smittspårning i två Norrlandslän. Men där finns inga fall ännu, säger Ann Lindstrand.

ANNONS

En kvinna, som är en av de 13 som har insjuknat i Göteborg, besökte under julhelgen Örnsköldsvik. Där träffade hon ett 20-tal personer, enligt SVT, men ingen av dem ska ha insjuknat.

Personal smittad

Det tolfte fallet, som inkom på tisdagen, handlar om en ur Sahlgrenska universitetssjukhusets personal. Under mellandagarna befann sig denne på förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset och där hamnade 63 barn i riskzonen för att bli smittade.

I samband med smittspårningen har två personer ur sjukhuspersonalen stängts av, då det är oklart om de har skydd mot mässling.

LÄS MER: Personal avstängd efter mässlingsutbrottet

Sjukhuset går också ut och uppmanar personalen att vaccinera sig. Det gäller särskilt personer födda mellan 1960 och 1980 där skyddet kan vara svagt eller obefintligt.

– Vi påminner aktivt att den här möjligheten finns, säger chefsläkare Görel Nergelius till TT.

LÄS ÄVEN: Sahlgrenska erbjuder vaccin till hundratals i personalen

Bristande information

Region Uppsala gick ut med en uppmaning till vårdchefer att se över vilka som saknar skydd och erbjuda dem vaccin redan 2014. Detta efter ett mässlingsutbrott i Uppsala och Stockholm året innan.

Nu är man på väg att skicka ut en påminnelse om detta.

– Informationen har kanske inte gått ut så bra tidigare, och man har inte följt det så noga. Dessutom har vårdpersonal hunnit bytas ut. Så vi har planerat en sådan påminnelse redan innan utbrottet i Göteborg, men den har ju blivit än mer aktuell nu, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala, till TT.

ANNONS

Kontroll vid nyanställning

Regionen arbetar samtidigt med att införa en särskild hälsodeklaration där nyanställd vårdpersonal bland annat ska svara på vilka sjukdomar de är vaccinerade mot.

– Då kommer ju all personal ha kontrollerats redan från början. Som det ser ut i nuläget görs inte det, säger Helena Palmgren.

På Södersjukhuset i Stockholm har man som rutin sedan 2016 att vid nyanställningar erbjuda vaccination till dem som saknar skydd. Vaccination av mässling riktas särskilt till personer födda mellan 1960 och 1980.

"Vaccinationen har genomförts etappvis sedan våren 2017 och beräknas vara klar i början av 2018", skriver sjukhusets presschef Sofia Sjöman Waas i en kommentar till TT.

LÄS MER: Allt du behöver veta om mässling

Inför vaccinkrav

Även Region Skåne har fattat beslut om att erbjuda vårdpersonal gratis mässlingsvaccin, efter utbrottet i Västra Götaland, rapporterar Sydsvenskan. Men regionen går också steget längre när man inom kort inför ett krav på vaccinering för nyanställda som kommer att ha mycket kontakt med patienter.

Samtidigt får smittspårningen från de som har insjuknat i mässling konsekvenser på andra platser i Sverige.

LÄS ÄVEN: Småbarnsföräldrar fick vänta i timmar i kylan

Fakta:

Vad gäller om mässlingsvaccin

• Födda före 1960: De flesta är immuna mot mässling efter genomgången infektion

• 1960-talet: Varierande immunitet, ett flertal kan vara icke-immuna

• 1970–1980: De flesta barn har fått en dos MPR i skolan vid 12 års ålder. En del har även fått en dos mässlingsvaccin under småbarnsåren (påbörjades under 1970-talet men med varierande genomslag).

• 1981–2001: De allra flesta barn har fått två doser MPR (infördes 1982). Dos ett gavs vid 18 månaders ålder, dos två vid cirka 12 års ålder.

• 2002: De allra flesta barn har fått två doser MPR. Dos ett ges vid 12–18 månaders ålder, dos två vid 6 till 8 års ålder.

• Från 2006: Barn upp till 18 år ålder erbjuds kompletterande doser om de inte tidigare vaccinerats enligt programmet, det vill säga med två doser MPR. MPR är ett kombinationsvaccin mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella).

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS