Det är höghuset som byggs vid centralstationen i Göteborg

Att det byggs rejält i området runt centralstationen har få missat. Under senaste veckorna har en ny konstruktion fångat förbipasserandes blickar.
I sitt nuvarande skede påminner bygget om en bro – men ska bli något helt annat.

ANNONS
|

I den nya stadsdelen Centralstaden ska sjuvåningshuset ”Park Central”, ett stenkast norr om centralstationen stå redo för inflyttning 2027. Förutom att bli en av entréerna till Västlänken kommer huset bland annat inhysa kontorslokaler, butiker, gym, kaféer, garage och en grönyta på taket avsedd för medarbetare och gymbesökare.

Byggföretaget NCC är tillsammans med Jernhusen byggherrar för projektet som påbörjades i februari i år.

Under juni månad har man börjat bygga på höjden och för en förbipasserande utan vetskap kan det på grund av övrig byggnation kring Västlänken och Götatunneln vara svårt att avgöra att det rör sig om ett höghus.

ANNONS

– Jag kan förstå att det kan uppfattas som ett brobygge för förbipasserande på grund av fackverkskonstruktionen, men det man ser i dagsläget är själva stommen av huset som vi sätter upp. Arbetet med det kommer pågå till påsk nästa år ungefär, säger Amelie Winberg, presschef på NCC.

En byggnad med flera funktioner – och ett krav för Västlänken

Stommen som nu är under uppförande är förankrad i pelare i Västlänkens tunneltak. Vikten från kontorshusets stomme fungerar enkelt beskrivet som en tyngd som trycker ned tunnelpartiet vid västlänkens station Centralen.

Två olika byggen i symbios med varandra.

– Marken runtomkring tunneln innehåller jättemycket grundvatten vilket skapar en väldigt stor lergrund som nog de flesta göteborgarna är bekanta med. När det är så pass mycket grundvatten skapar det ett väldigt stort tryck och för att inte hela tunneln ska flyta upp till jordytan måste man helt enkelt tynga ned den, säger Amelie Winberg.

Ritning på stompelarna i Park Central. Bild: ELU konsult
Ritning på stompelarna i Park Central. Bild: ELU konsult

– I liknande byggen kan man lösa problemet genom att fylla på med massa eller bygga en konstgjord kulle, men i ett så pass centralt stadsläge fungerar det väldigt bra med en stor byggnad som dessutom kan fungera som kontors- och stationshus, tillägger hon.

Inte ett helt enkelt projekt att genomföra. Men för en fungerande tunnel är inte ett helt färdigställt Park Central ett krav, såvida bygget är tungt nog.

ANNONS

– Det är många aktörer som samarbetar för att få pusselbitarna att falla på plats. När man har ritat huset har man behövt ta stor hänsyn till att huset ska väga tillräckligt mycket. Samtidigt kan det inte vara för tungt för då finns risk att bygget får motsatt effekt och trycker ned tunneln, säger Amelie Winberg.

Planeras stå klart 2026

Förutsatt att arbetet med Västlänken går enligt plan kommer även Park Central, som blir färdigbyggt i slutet av 2026, kunna ta emot sina första hyresgäster året därpå.

– Tanken är att Park Central ska bli en levande del i området kring Centralstationen. Där man med direkt anslutning till Västlänken och en öppen planyta vid entréplan där det finns butiker och restauranger som också bidrar till hela stadsbilden.

LÄS MER:Nya planen: Havererar Göteborg–Borås kan pengarna gå till Västlänken

LÄS MER:Ny entreprenör ska bygga del av Haga-etappen

LÄS MER:Grönt ljus för nya höghusområdet vid Centralstationen

ANNONS