En av de stora ”hallarna” i skyddsrummet Kvarnberget i Göteborg. Tor Kjellström från Stadsfastighetsförvaltningen och Kenneth Wassberg från Räddningstjänsten guidar.
En av de stora ”hallarna” i skyddsrummet Kvarnberget i Göteborg. Tor Kjellström från Stadsfastighetsförvaltningen och Kenneth Wassberg från Räddningstjänsten guidar. Bild: Måns Langhjelm

Det behövs fler skyddsrum i Göteborg

Sverige behöver fler skyddsrum. Det gäller inte minst i Göteborg.
– De skyddsrum vi har är för få och många är inte iordningställda, säger gruppledaren Axel Josefson (M).
Under torsdagen förväntas regeringen presentera en satsning på området.

ANNONS
|

Från snart två år sedan slog en statlig utredning fast att det saknas utrymmen för Sveriges befolkning att ta skydd i vid höjd beredskap och ytterst krig.

I vissa kommuner är behoven större än i andra.

I Göteborg finns enligt färska siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap totalt 4 754 skyddsrum. Sammantaget rymmer dessa 514 885 personer.

Det innebär att det inte finns plats för alla göteborgare i det fall behov skulle uppstå.

Frågan ligger hos staten

Därför pågår ett arbete på politisk nivå, både lokalt och nationellt, för att kartlägga och åtgärda denna brist.

I Göteborg förbereder Moderaterna ett yrkande till kommunfullmäktige bland annat gällande fler skyddsrumsplatser i staden.

ANNONS

– De skyddsrum vi har i Göteborg är för få eller är inte iordningställda. Det ser jag som prio ett, att de skyddsrum vi har faktiskt går att använda som skyddsrum, säger partiets gruppledare Axel Josefson.

Frågan om skyddsrummen ägs av staten och är en del av den nationella civila beredskapen. Parallellt pågår en kartläggning av standard och tillgång i Göteborg – och vad som senare kan bli del av stadsutvecklingsplaneringen.

”En del är riktigt dåliga”

Tor Kjellström är skyddsrumssakkunnig på Stadsfastighetsförvaltningen i Göteborg. Han beskriver standarden på de skyddsrum som finns i Göteborg som varierande.

– Vi har gått igenom nästan alla. De flesta är bra, där de finns mindre åtgärder som behöver göras, säger Tor Kjellström.

Han tillägger:

– En del är riktigt dåliga och en del ligger i byggnader som är tänkta att rivas. Det betyder att vi behöver bygga nya.

En del i detta behov består av stadsdelar som har förtätats utan att skyddsrum har uppförts.

Under torsdagen har regeringen bjudit in till en presskonferens gällande satsningar för att stärka det civila försvaret. Där förväntas regeringen meddela ytterligare satsningar på moderniseringar av skyddsrum inom ramen för det stundande budgetpropositionsarbetet.

LÄS MER:Kriskalender ska stärka svenskars hemberedskap

LÄS MER:Skyddsrummet i Göteborg kan bara ta emot en person

LÄS MER:Så kan djurägare förbereda sig för kris och krig

ANNONS