Domen har kommit i Veronica Lin-fallet

Veronica Lins ex-make You Lin fälls för att ha anstiftat mordet på henne i mars 2003. Han döms till livstids fängelse.

ANNONS
|

Göteborgs tingsrätt frikänner dock den 52-årige mannen för att ha anstiftat mordet på den 44-åring som hittades nedgrävd utanför flerfamiljshuset i Högsbo.

- Vi hade hoppats på en dom med den här utgången så det känns bra, kommenterar Stig Lindgren, Veronica Lins 73-årige far, som dock är förvånad över frikännandet avseende den 44-årige grannen:

- De båda morden är så hopkopplade de kan bli.

Den fällande domen innebär inte att familjen lägger fallet med dotterns död bakom sig.

- Troligen blir domen överklagad. Då försöker väl You Lin få fram nya omständigheter, och det hoppas jag att åklagare och polis också gör, säger Lindgren.

ANNONS

För Göteborgspolisen har den fällande domen i det 13 år gamla mordfallet ett viktigt signalvärde, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen hos polisen i region Väst:

- Domen i dag skickar en viktig signal. Vi stänger inte längre ner gamla mord och just nu pågår utredning även i andra gamla ärenden. Vi använder nya metoder, tekniken utvecklas och lojaliteter förändras vilket leder till öppningar i vissa fall, säger Karlsson.

Tingsrätten konstaterar att "den ilska och hätskhet" som You Lin visat gentemot Veronica Lin i mail, ger uttryck för att han haft motiv att vilja mörda henne.

Under hela den 21 dagar långa rättegången nekade You Lin till att ha något att göra med morden.

You Lin är en mycket förmögen man som i början av 2000-talet hade en ledande befattning i Wanda-koncernen, ett gigantiskt fastighets- och nöjeskonglomerat. Storägare till koncernen är You Lins svåger, omnämnd som Kinas rikaste man.

För kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud var det avgörande att hon kunde koppla samman You Lin med den 37-årige man som hon anser utförde morden. Denne 37-åring, anställd av You Lin, är sedan i höstas häktad i sin frånvaro. Hans dna har hittats i mordlägenheten i Högsbo och i ett av de två hotellrum i centrala Göteborg där You Lin bodde i mars 2003.

ANNONS

Tingsrätten konstaterar att "allt talar för" att det var den 37-årige kinesiske mannen som utförde båda morden. Rätten finner det "ställt utom varje rimligt tvivel" att det var You Lin som gav 37-åringen i uppdrag (anstiftade) att utföra mordet på Veronica Lin.

Beträffande mordet på den 44-årige mannen, frias You Lin av tingsrätten, som finner att det mordet "kan ha varit föranlett av omständigheter utanför You Lins kontroll".

Tingsrätten motiverar sitt val av livstidsstraff med att mordet på Veronica Lin innehåller synnerligen försvårande omständigheter och genomförts med stor hänsynslöshet. Det är uppenbart att hon haft en utdragen dödsångest.

"Mordet har utförts på uppdrag av You Lin och skulle inte ha skett utan hans medverkan."

Tingsrättens dom är oenig: en nämndeman ville frikänna You Lin, med motiveringen att åklagaren inte lyckats bevisa att You Lin haft motiv till mordet. Dessutom anser nämndemannen att blodet i You Lins hotellrum inte nödvändigtvis hamnat där när han bodde där.

You Lin döms till livstids utvisning. Tingsrätten konstaterar att han under 13 års flykt från Sverige inte tagit kontakt med sin son.

Sonen tilldöms ett skadestånd på 660 000 kronor.

Vid tiden för morden var makarna i praktiken skilda och det pågick en infekterad vårdnadstvist om sonen. Den i dag 52-årige You Lin hade, enligt egen uppgift, kommit till Göteborg för att bevaka sina intressen i den processen.

ANNONS

Men enligt åklagaren var hans skäl till resan i stället att planlägga och medverka i mordet på ex-frun, utifrån motivet att han ville ha vårdnaden om barnet.

You Lin hade inför rättegången anlitat tre göteborgska advokater vilka han avlönar ur egen ficka. Eftersom domen inte innebär ett fullständigt bifall till åtalet, beviljar tingsrätten You Lin 1,5 miljoner kronor i ersättning för advokatkostnaderna.

ANNONS