Efter flera år – nu öppnar Älvsborgs fästning igen

I flera år har Nya Älvsborgs fästning legat tom och tyst. Nu välkomnas besökare till den 350 år gamla försvarsanläggningen igen.
– Hade det inte varit för den här fästningen hade vi pratat danska med varandra, säger Thomas Andreasson på Statens fastighetsverk.

ANNONS
|

PANG!

En hög smäll hörs från Nya Älvsborgs fästning. Ulf Karmark, klädd i blått och gult som karolinerna, hälsar välkomna till Kyrkogårdsholmen genom att skjuta salut.

– Varje lördag och söndag och på röda dagar skjuter vi svenskt lösen klockan två, säger han.

Ulf Karmark ger besökarna ett högljutt välkomnande.
Ulf Karmark ger besökarna ett högljutt välkomnande. Bild: Anders Ylander

Så den som hör två skott i snabb följd framöver behöver inte oroa sig – det är inte en dansk invasion. När fästningen byggdes på mitten av 1600-talet utgjorde den däremot en viktig del av det svenska försvaret mot danska angrepp och senare dansk-norska attacker. Den belägrades flera gånger, men intogs aldrig.

– Hade det inte varit för den här fästningen så hade vi stått här och pratat danska med varandra, säger Thomas Andreasson och skrattar.

ANNONS

Han är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk som äger fästningen. På Kristi himmelsfärdsdag öppnar den för besökare igen, efter flera års tystnad.

Från försvar till fängelse till sevärdhet

– 1653 började de bygga här på allvar. 1677 var det klart och såg ut ungefär som det gör i dag, säger Ulf Karmark.

Kanonkulorna som fienderna sköt mot fästningen sitter kvar i kyrkans vägg. En av dem lyckades ta sig genom ett fönster, kapa en mans ben, slå hål på bänken för att sedan slå in i motsatta väggen inne i kyrkan.

Både hålet och kulan finns fortfarande kvar.

Fästningen omvandlades senare under 1700- och 1800-talen till fängelse, för att under 1900- och 2000-talen bli ett populärt resmål. Den ska ha lockat tusentals besökare varje år men 2018 stängdes det för allmänheten. Enligt turismföretaget Strömma som ansvarade för verksamheten gick det inte ihop; kostnaderna var för höga och lönsamheten för låg.

Öppnar varje helg

När Statens fastighetsverk kom i kontakt med ett gäng historiefantaster och entreprenörer insåg man att de var rätt personer att öppna upp fästningen igen.

– Det finns många som vill driva restaurang och kafé, men vi gillar historien. Vi gillar det historiska turistmålet, det är det vi brinner för, säger Per Forsberg.

Per Forsberg framför kanonkulorna som fortfarande sitter fast i kyrkans vägg.
Per Forsberg framför kanonkulorna som fortfarande sitter fast i kyrkans vägg. Bild: Anders Ylander

Ulf Karmark, som även driver Bohus fästning, ser stor potential i Älvsborg där man har möjlighet till allt från dagsutflykter och konferenser till fester och bröllop – inklusive ceremonier i kyrkan.

ANNONS

– Det här ligger mitt i Göteborg och här kan vi leverera mat, det kan vi inte på Bohus. Vi har ingen kyrka på Bohus heller. Eller jo, vi har en platta där kyrkan en gång har stått, med det är allt, säger han.

Fästningen kommer att ha öppet varje helg, men från och med mitten av juni öppnar man varje dag. På hemsidan för Älvsborgs fästning kan man läsa mer om biljettpriser och tiderna för båtturerna. Två olika färjeföretag kör ut till fästningen; den ena turen från Långedrags brygga tar runt tio minuter och den andra turen från Lilla bommen tar ungefär 30 minuter.

LÄS MER:Nya Älvsborgs fästning stängd – hittar ingen hyresgäst

LÄS MER:Skimrande bilder från 1950-talets dansbanor i Göteborg

LÄS ÄVEN: Här är Göteborgs äldsta fotografi

ANNONS