Nästan hundra stölder anmäldes inom äldrevården i Göteborg under 2023. Nu vill Elisabet Lann att kommunen kollar närmare på frågan.
Nästan hundra stölder anmäldes inom äldrevården i Göteborg under 2023. Nu vill Elisabet Lann att kommunen kollar närmare på frågan. Bild: Henrik Montgomery / SCANPIX

Elisabet Lann vill att kommunen jobbar mot stölder inom äldrevården

Nästan hundra stölder rapporterades inom den kommunala äldrevården förra året. Det är alldeles för många, menar kommunalrådet Elisabet Lann (KD).
– Med tanke på att vi jobbar med människor som är utsatta så bör vi ha nolltolerans.

ANNONS
|

I genomsnitt anmäldes nästan två stölder i veckan inom Göteborgs stads äldreomsorg under 2023. Det säger Kristdemokraternas Elisabet Lann som gått igenom kommunens kommunikation och räknat antalet polisanmälningar.

– Jag blev rätt så tagen över att det nästan var hundra anmälningar på ett år, säger hon.

Polisanmälningarna gäller både stölder där anställda stulit från kommunen, men viktigast för Elisabet Lann är stölderna från brukarna.

– Med tanke på att vi jobbar med människor som är utsatta så bör vi ha nolltolerans och då känner jag att det finns en del att jobba med, säger hon.

– Om de som vi har ansvar för faktiskt blir brottsoffer, då är det värre. Det säger jag utan att förringa att stölder från arbetsgivaren så klart, säger hon.

ANNONS

Kan finnas stort mörkertal

Hon säger även att det troligtvis finns ett stort mörkertal, eftersom många äldre inte vågar anmäla eller inte blir trodda.

– Jag är rädd för att det är många som avfärdas när de uttryckt oro.

Elisabet Lann medger att det är en komplicerad fråga, med en personalgrupp som kan känna sig anklagad och demenssjuka äldre som kan få för sig att de blivit bestulna när ingenting hänt. Nu har hon lagt ett yrkande till Äldre samt vård- och omsorgsnämnden om att se över frågan om stölder inom kommunens äldrevård.

Elisabet Lann (KD) har lagt ett yrkande äldre samt vård- och omsorgsnämnden för att sätta fokus på stölder inom äldrevården.
Elisabet Lann (KD) har lagt ett yrkande äldre samt vård- och omsorgsnämnden för att sätta fokus på stölder inom äldrevården. Bild: Maria Steen

Vill att kommunen kollar närmare

I yrkandet, som stöttas av Kristdemokraterna, Moderaterna, Demokraterna och Liberalerna, skriver man att kommunen bör få i uppdrag att göra en ordentlig uppskattning av hur många stölder som sker på kommunens äldreboenden, hur många som anmälts och mer exakt vad som stulits.

Man vill även att man tydligare särskiljer stölder från kommunen, som mobiltelefoner och cyklar, och stölder från de äldre.

– Jag efterfrågar en redogörelse för hur man jobbar med frågan idag och att sen föreslår jag ytterligare förstärkning av det arbetet. Sen får vi se vad de återkommer med, säger Elisabet Lann.

”Vi välkomnar att ämnet lyfts”

Äldre samt vård- och omsorgsnämnden leds av socialdemokraten Marina Johansson.

– Generellt kan man säga så här, det är stenhård nolltolerans mot stölder inom äldrevården. Men sen är det viktigt hur man jobbar med att minimera riskerna och det pågår en hel del arbete inom förvaltningen kring det, säger hon.

ANNONS

Elisabet Lanns yrkande lämnades in inför nämndens möte i veckan, men det bordlades till nästa möte i september. Marina Johansson säger att yrkandet är väldigt brett och att men vill titta noggrannare på förslagen så att det inte blir dubbelarbete inom förvaltningen.

– Vi välkomnar att ämnet lyfts, vi behöver titta mer på den här frågan, säger hon.

Marina Johansson (S) är ordförande för Äldre samt vård- och omsorgsnämnden.
Marina Johansson (S) är ordförande för Äldre samt vård- och omsorgsnämnden. Bild: Paul Wennerholm

Alla tror på ökad kontinuitet

En av de lösningar som Elisabet Lann pekar på är en ökad kontinuitet i den personal som brukare möter.

– Om man kan bygga relationer så är det det starkaste skyddet mot brott.

Marina Johansson håller med om att det är viktigt med kontinuitet i vilka de äldre träffar och hon säger att det är något man redan jobbar mot.

– Där är vi helt eniga över blockgränserna, säger hon.

Hon säger även att det under hösten väntas en redovisning för ett större arbete kring hur kommunen ska öka säkerheten för de äldre.

LÄS MER:Pernillas mamma rånades i sitt hem

LÄS MER:Hemtjänstpersonal varslad – misstänks för stöld

LÄS MER:Friades i Arbetsdomstolen – får ändå inte gå tillbaka till sitt jobb

ANNONS