Elsäkerhetsverket vill agera

ANNONS
|

Varje år skadas över 200 personer av el. Dödsolyckor som sker både i hemmet och på arbetsplatser ligger runt en handfull varje år.

Men sedan 1998 har inga dödsfall rapporterats där personer klättrat upp på tåg och omkommit i Sverige. I höst har däremot redan två dödsfall inträffat. I oktober omkom en 16-årig pojke när han klättrat över ett tåg vid Jakobsbergs station och kom för nära högspänningsledningen. I söndags dog en 18-åring på Kville godsbangård på Hisingen.

- Det är oroande. För vi hade noterat att dödsfallen gått ner kraftigt de senaste åren, men nu känner vi att det är dags att agera på något sätt, säger Horst Blüchert, överinspektör på mellersta tillsynsdistriktet på Elsäkerhetsverket.

ANNONS

Det kan finnas flera orsaker bakom minskningen av dödsfall på tåg, tror Horst Blüchert. Bland annat har en video spridits i landets skolor som handlar om just den här typen av olyckor. Och sedan slutet av 90-talet har många bangårdar med uppställda tåg gjorts spänningslösa nattetid.

Den första rapporten till Elsäkerhetsverket tyder på att det tåg som orsakade dödsfallet i helgen skulle användas och att ledningarna därför var strömförande.

Däremot har flera unga personer skadats allvarligt i samband med klättring över tåg de senaste åren.

Därför kommer Elsäkerhetsverket kontakta Banverket för att eventuellt agera gemensamt på något sätt:

- Det är dags att ropa till eftersom dessa olyckor hänt, säger Horst Blüchert.

Även om elolyckor var vanligare förr så inträffar ändå hundratals olyckor varje år, visar statistik från Elsäkerhetsverket.

- Tidigare var det oftast brister som låg bakom dödsfallen, idag är säkerheten mycket hög även om många skadas varje år, säger Lars Hansson, överinspektör på Elsäkerhetsverkets södra tillsynsdistriktet.

Förra året skadades 220 personer av el, av dem var 93 elyrkesmän. I kategorin "lekmän på arbetet" finns 106 personer som skadades i samband med att de utfört elarbete med för lite kunskap om riskerna.

Sex personer dödades förra året i samband med elolyckor. Dödsfall på grund av exempelvis egenhändigt ihopkopplade skarvsladdar, felanvända elmaskiner, och en ung man omkom då han skulle laga sin dator utan att dra ut sladden.

ANNONS

- Många blir sjukskrivna för de besvär de ådrar sig. Till exempel är det hjärtklappning, illamående men även brännskador som är så allvarliga att det krävs amputationer, säger Lars Hansson.

Totalt blev 113 personer sjukskrivna mer än en dag i samband med elolyckor förra året.

Att komma nära en ledning kan innebära döden

ANNONS