Emma nekas skolskjuts till nattis när mamma räddar liv

När mamma räddar liv på thoraxintensiven på Sahlgrenska sover Emma, 7 år, på nattdagis med skolan på gångavstånd. När nattiset nu flyttar nekas Emma skolskjuts – och hänvisas till socialtjänsten.
– Jag känner mig helt lamslagen, säger Emmas mamma Linda Carlsson.

ANNONS
|

Linda Carlsson har ensam vårdnaden om sin dotter Emma och har inga släktingar i Göteborg. Dottern går i första klass på Lundenskolan som ligger granne med det dygnet-runt-dagis där Emma, sedan ett års ålder, haft barnomsorg nattetid.

– Nattis är som ett andra hem för Emma men nu i slutet av november flyttas verksamheten till Landala och hon får ingen skolskjuts. Jag jobbar nätter i snitt tre gånger i veckan och har inte en chans att hinna hämta och lämna henne på skolan och nattis när jag jobbar, säger Linda Carlsson uppgivet.

LÄS MER:Göteborg skär ner på dygnet runt-förskola

Att Linda Carlsson ska kunna fortsätta sitt arbete som sjuksköterska på thoraxkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhus bygger på att dottern beviljas skolskjuts mellan nattis och skolan.
Att Linda Carlsson ska kunna fortsätta sitt arbete som sjuksköterska på thoraxkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhus bygger på att dottern beviljas skolskjuts mellan nattis och skolan. Bild: Sahlgrenska

Linda Carlsson har jobbat som sjuksköterska på thoraxintensiven vid Sahlgrenska universitetssjukhus under 22 år. Hon och övrig personal har en mycket ansträngande tid bakom sig med svårt sjuka patienter i covid-19 och nu växer antalet smittade igen och Västra Götalandsregionen är åter i så kallat stabsläge.

ANNONS

Jag tycker inte att det är klokt att frågan om skolskjuts hamnar på socialtjänstens bord

– Jag har ett intyg från min arbetsgivare att jag verkligen behövs, inte minst nu. Jag tycker inte att det är klokt att frågan om skolskjuts hamnar på socialtjänstens bord, som ett biståndsärende, säger hon fortsätter:

– Barn som exempelvis bor växelvis hos två föräldrar har rätt till skolskjuts till båda adresserna. Därför borde det vara en självklarhet för oss också. Det handlar om skolskjuts under några år, innan Emma kan ta sig mellan nattis och skolan själv, och inte för tid och evighet, säger Linda Carlsson.

LÄS MER: Efter GP:s rapportering: Malte får skolskjuts

LÄS MER: Rullstolsburna Ebba får skolskjuts men nekas bomöppning

Grundskoleförvaltningen har avslagit begäran och får stöd av förvaltningsrätten som hänvisar till att nattis lyder under samma skolskjutsregler som exempelvis vistelse på fritis.

”Förvaltningsrätten konstaterar att rätt till skolskjuts endast finns mellan hemmet och skolan. Även om domstolen har förståelse för att Emma Carlsson inte uppfattar dygnet-runt-verksamheten som fritidsverksamhet, utgör det inte hennes hem i den meningen som avses i skollagen. Rätt till till skolskjuts saknas därför mellan dygnet-runt-verksamheten och skolan och överklagandet ska avslås.”

”Viktigt för ett barn att gå i skolan”

Avslutningsvis skriver rådman Karin Hartmann att Emmas vårdnadshavare däremot kan ansöka om skjuts i form av bistånd enligt socialtjänstlagen.

ANNONS

– Skolskjutsreglerna täcker inte den här situationen men kommunen har ändå yttersta ansvaret för personer som inte själva kan tillgodose sina behov för sin livsföring. I det här fallet finns en möjlighet att ansöka om bistånd när det gäller skolskjuts. Det är ändå ganska viktigt för ett barn att gå i skolan, så det får bli en prövning utifrån det, säger Karin Hartmann.

Rätten till bistånd

Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.

Socialtjänstlagen, 4 kap 1§, 1:a stycket

Marie Company är enhetschef vid barn- och ungdom inom socialtjänsten i stadsdelen Centrum, dit Linda Carlsson nu har vänt sig.

– Vi har tidigare beviljat skolskjuts för barn som placerats i familjehem eller på HVB-hem för att de ska kunna fortsätta att gå på sin skola, men det här är helt ny fråga för oss, som vi nu utreda och ta ställning till, säger hon.

Den 27 november stänger dygnet-runt-omsorgen på Prästgårdsängen och öppnar igen i Landala den 4 januari. Under tiden sover tillfälligt kommunens nattpersonal hemma hos Emma de nätter Linda Carlsson arbetar.

Skolskjuts – så säger lagen

  • Elever i grundskola med offentlig huvudman har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka, om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.
  • Denna rätt gäller dock inte elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem eller som går i en annan kommuns grundskola med stöd av 25-27 §§. I de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall.

Källa: Skollagen,10 kap, § 32

ANNONS