En hyllning till tomten och julens alla förberedelser

I drygt 50 år har NK funnits i Göteborg och den årliga julskyltningen har för många blivit en kickstart för att komma i julstämning. Årets premiär är inget undantag.
Barn och vuxna trängdes i djupa led på söndagsförmiddagen runt den röda mattan som var utrullad för tomten. Tillsammans med sina hjälpredor, julkulorna, gjorde han storartad entré när han anlände med häst och vagn. Det var bara snön som fattades.

ANNONS
|

Det blåser snålkallt, kvicksilvret pendlar kring nollan och hade det utlovade snöfallet kommit hade julstämningen varit fullbordad. Så blev det dock inte men känslan infinner sig ändå och det går nästan att ta på all all förväntan som hänger i luften bland både små och stora i väntan på tomtens ankomst.

Hans små hjälpredor, julkulorna, springer längs röda mattan och delar ut karameller, Göteborgs brasskvintett spelar julmelodier och så kommer fanfaren som anmäler tomtens ankomst.

Ett år kom han i en Cadillac, men i år är det i en mer traditionell vagn dragen av två ståtliga hästar. Från vagnen tjoar och hejar han på alla förväntansfulla:

ANNONS

– Jag vill hälsa till er alla från tomtenissarna och så klart från tomtemor. De är så glada att få göra julklappar till alla i år igen. Men nu ska jag träffa alla barn, säger han innan han kliver ner, hälsar på och pratar med barnen närmast röda mattan och tar sig vidare in i varuhuset.

Där kommer han att sitta en våning upp på sin ”tron” och ta emot barnen och deras önskelistor.

Sigge, 7 år, och Ivar, 5 år, vill väldigt gärna träffa tomten och gillar verkligen julen. Den här helgen har de gått all-in med början på lördagen och invigningen av Tomtebyn på Liseberg. I dag är det NK:s tomte och julskyltningen som gäller.

På frågan vad han tycker om skyltfönstret med tomten som slår in paket svarar Sigge kortfattat och tydligt ”Bra!”.

Sen läser han vad som står på paketen:

– Jul kul, gul jol, jul log.

I år har man lekt mycket med orden i skyltfönstren.

Vad som är bäst med julen?

– Julklapparna, säger lillebror Ivar utan att tveka och hoppas att han ska få många paket av tomten.

Tomten i centrum för årets skyltfönster

Årets julskyltning på NK är en hyllning till tomten. Det är traditionellt men samtidigt moderniserat.

ANNONS

När GP ett par dagar tidigare träffar dekoratören Isabell Westerdahl, som basar över teamet som bygger skyltfönstren, berättar hon mer.

– I år bestämde vi oss för att jobba med tomten som är huvudrollsinnehavare i julens alla göromål, berättar Isabell.

Det nya för i år är att man tagit tomten in i den digitala åldern. Olika animerade element blandas med traditionella mekaniska rörelser i varje skyltfönster. I fönstret med ”makeup-tomten” kan han till exempel prova sig fram för att hitta sin stil för dagen.

– Oftast vill du ju göra dig lite fin och vacker inför julen och då har vi byggt ett stort mobilskal med en animation som spelas upp i mobilfönstret där tomten kan bläddra mellan olika filter och testa hur han vill se ut, precis som unga gör i dag.

I övriga fönster möter besökarna bageritomten, boktomten, julklappstomten, fashiontomten och givetvis leksakstomten. En liten skojig figur återkommer lite överallt och kommer även att finnas spridd i varuhuset på olika sätt; julkulan som fungerar lite som kittet som håller ihop det hela.

– Vi kallar henne för julkulan Ann och hon fungerar som våra tomtenissar, förklarar Isabell.

Men även julkulan ha piffats till och tagit steget vidare från den traditionella tomtenissen. I år är hon lite chic i sina höga 3D-printade spetsiga stövlar med rejäl klack, svarvade ben, armar och huvud och där kroppen består av en stor, röd kula med sammetsyta. På huvudet har hon en käck liten gyllene hatt.

ANNONS

– Hon blev nästan viktigare än tomten, säger Isabell och är märkbart nöjd med Ann.

Isabell Westerdahl har jobbat med NK:s julfönster sedan 2007 men något favoritår kan hon inte välja ut.

– Varje år blir något nytt och var gång tänker man att ”oj, så bra det blev!”.

Börjar julplaneringen redan i februari

GP träffar henne i verkstan någon våning upp i NK-huset. Där är det för tillfället öde, alla som hållit på att snickra, måla och bygga ihop delarna till skyltningen är fullt upptagna med att få härligheten på plats i fönstren ut mot Östra Hamngatan. Mängder med målarburkar, glitterburkar, rester av urklippt papper och annat vittnar dock om vad som pågått här.

Förberedelserna inför julskyltningen har som vanligt varit omfattande och påbörjades redan i februari. Allt måste planeras rigoröst; från tema till materialval, färger, ljussättning, elektronik, mekanik och musik.

Trött på julen är hon däremot inte alls, tvärtom älskar hon julen och hoppas nu att årets julfönster kan sprida glädje och skapa julstämning för alla, men särskilt barnen. Vid planeringen har man nämligen tänkt på allt och även studerat hur fönstren uppfattas från 110 centimeter ovan markhöjd.

– Man brukar ofta se en kladdig rand i höjd med där barnen tryckt sina händer och ansikten mot fönstren.

ANNONS

Det blir som ett kvitto på ett lyckat skyltfönster.

– Vi har en nära kontakt med vår fönsterputsare, säger Isabell med en blinkning och ger ett sista tips; håll ögonen öppna för alla små överraskande detaljer. Det finns mycket att upptäcka för den som tittar noga.

LÄS MER:Klassiska Göteborgsmiljöer i NK:s julskyltning

LÄS MER:De har den allra finaste julskyltningen

LÄS MER:Butikerna i centrum tävlar om bästa julskyltningen

LÄS MER:Nu är julen här på NK

ANNONS