Under torsdagskvällen fördes åtta personer till sjukhus efter ett blixtnedslag på Lidingö utanför Stockholm.
Under torsdagskvällen fördes åtta personer till sjukhus efter ett blixtnedslag på Lidingö utanför Stockholm. Bild: Jörgen Wahlsberg

Experten: Det här ska du tänka på när det blixtrar

Under torsdagskvällen fördes åtta personer till sjukhus efter ett blixtnedslag på Lidingö utanför Stockholm.
– När det är blixt och åska då ska alla gå in och det ska man göra direkt, säger elektricitetsprofessorn Mats Leijon.

ANNONS
|

Varje år dör 1–2 personer efter ett blixtnedslag men många fler får skador. Under torsdagskvällen slog blixten ner vid en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm och åtta personer fördes till sjukhus. Under fredagseftermiddagen vårdades två personer för allvarliga skador.

Öppna fält som fotbollsplaner är en riskzon när åskan drar in. Och det finns flera andra platser man ska undvika.

– Det generella för allmänheten i brett är att undvika höga punkter utomhus. Likaså att inte vistas på öppna fält där man är den enda punkten som sticker upp, säger Martin Lindsten, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Kalle anka-myter

Det finns ett flertal tips och tricks kring vad som kan tänkas på för att undvika att påverkas av blixten. Ett typiskt exempel är att bära gummistövlar men enligt Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, är det en av flera myter man inte ska följa.

ANNONS

– Jag tror att det stora flertalet är Kalle Anka-myter. Man ska ta det säkra för det osäkra och sätta sig i säkerhet. Inte fundera på om man ska ha gummistövlar på sig, säger han.

För att understryka hur kraftfulla blixtar är så berättar Mats Leijon att ingen träffades av blixten under torsdagskvällen.

– Då går man upp i atomer och finns inte längre kvar.

Bästa skyddet

Om åskan mullrar in så är det viktigt att inte ta några risker. Är det en fotbollsträning eller annan aktivitet så råder Mats Leijon att ta en paus och gå in.

– För det första ska man försöka gå in inomhus eller gå in i en bil. När det är blixt och åska då ska alla gå in och det ska man göra direkt. Då har man minimerat de eventuella riskerna.

Vad ska jag göra om någon blir träffad indirekt?

– Spring fram till personen och försök få igång den direkt. Man behöver inte vara avancerad på hjärt- och lungräddning. Man behöver inte vara sjukvårdsutbildad för att rädda människor på det sättet. Det gäller att starta om dem.

Något annat som Mats Leijon tipsar om att undvika är att räkna sekunderna från att man ser blixten till att den hörs. Det kan man göra inomhus men bör inte göras utomhus.

ANNONS

– Det bättre att leka fysiker inne i huset. En del blir filosofer och börjar räkna men gå in och gör det. När det börjar mullra ska man inte börja fundera på hur långt bort det är utan sätt er i säkerhet först.

Enligt Mattias Leijon är det av yttersta vikt att agera proaktivt. I bebyggda områden bör man söka sig inomhus. Är man ute i en skog ska man stanna där och inte exempelvis ge sig ut på ett öppet fält.

– Man ska agera så fort det börjar mullra. Är det tio minuter till huset så går man dit eller så springer man.

Det här ska du tänka på när det åskar

Stanna inomhus.

Undvik att befinna dig på öppet fält.

Dra ur sladdar ur vägguttag.

Undvik att stå under träd eller andra höga föremål.

Undvik att befinna dig i och på vatten.

Källa: krisinformation.se

LÄS MER:Flera träffade av blixten på fotbollsplan på Lidingö

LÄS MER:Därför missade SMHI åskan på Lidingö

LÄS MER:Kriskalender ska stärka svenskars hemberedskap

ANNONS