Fart, färg och god mat på Tynneredsdagen

Kasper Måling-Barkman, 10, klarade hela 40 sekunder på mekaniska tjuren. Han var en av kanske 15 000 besökare på Tynneredsdagen – och hade åkt ända från Borås för att vara med.

ANNONS
|

Kasper och hans syster Amilia, 8, tog två turer vardera på tjuren – Amilia var strået vassare och slog brorsan med 15 sekunder.

– Jag har gått i ridskola, det kändes lite lika, förklarade hon.

Familjen hade åkt från Borås till Tynnered för att mamma skulle ha ett bord på loppisen.

– Vi ska flytta så vi har en del att sälja, berättar barnens bonuspappa David Szabo.

Flera aktiviteter för barnfamiljer

Evenemanget på lördagen har imponerande anor – årets Tynneredsdag är den 39:e i ordningen.

Mattias Rezler jobbar med evenemang på stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg och har hängt med i 15 år.

– Ursprunget var att man ville lyfta föreningslivet i stadsdelen. Sedan har det utvecklats och vi har fyllt på med aktiviteter, här finns en scen för lokala akter från Kulturskolan och från fritidsgårdarna. Nytt för i år att knallarna har ersatts av bagageloppis och fler aktiviteter för barnfamiljer. Vi hoppas få lika många besökare som förra året, 15 000, säger han.

ANNONS

Hennamålning och populära ansiktsmotiv

Tyra Wiberg, 10, från Kungsladugård har just stått på scenen och spelat klarinett tillsammans med Kulturskolan.

Nu sitter hon och får handen och underarmen vackert hennamålade. Hibo Abiib som målar berättar att hon lärt sig konsten i sitt hemland Somalia.

– Där låter man måla sig när man ska vara fin, som när man ska på kalas.

Även Melina Arvidsson, 4, blir målad – men i ansiktet. Med Anja Trobäcks penslar växer snabbt ett Frost-inspirerat mönster fram.

– Frost och enhörningen är de populäraste motiven. Om killar vill ha ansiktsmålning handlar det ofta om Spindelmannen, säger Anja Trobäck.

Polis och räddningstjänst är verkliga publikdragare

Både polis och räddningstjänst är på plats med sina fordon – och är verkliga publikdragare.

– Vi har varit med på Tynneredsdagen sedan 90-talet, för att göra oss kända för allmänheten. Det är ett trevligt sammanhang, säger polisinspektör Lisbeth Gren samtidigt som hon hjälper bröderna Joel och Elias Broberg tillrätta i polisbilen. Joel, 8, kikar imponerat på hastighetsmätaren.

– Den kan gå i 240, säger han.

Tynneredsdagen är inte bara aktiviteter, där finns förtäring att få också. Bland churros, sockervadd, donuts och grillkorv är det den eritreanska matlagningen som doftar mest.

– Det här är äkta eritreanskt, säger Azeib Gebre och lyfter på locket till en av grytorna. Det är zigni, en köttgryta som äts tillsammans med brödet injera.

ANNONS

Tynneredsdagen arrangeras av Göteborgs Stad, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Stena Fastigheter och Proletären FF.

ANNONS