Fartyg fick maskinproblem – blockerar sjötrafiken i Göta älv

Ett lastfartyg som fått maskinproblem blockerar trafiken för större lastfartyg i Göta älv.
Fartyget skulle ha bogserats under måndagskvällen – men först på tisdagsmorgonen kunde arbetet inledas.
– Det är så kallat ”dött skepp”, det går inte att manövrera överhuvudtaget, så det är bara bogsering som gäller, säger Björn Alverseldt på Sjöfartsverket.

ANNONS
|

Vid halv tio-tiden på måndagen ankrade lastfartyget Andrea på sidan av Göta älv. Fartyget ska ha fått plötsligt maskinhaveri och i samband med det drabbats av en lindrig grundstötning, som gjort att de ankrat intill Angeredsbron.

Kustbevakningen var på plats och utredde inledningsvis om det skulle föreligga någon brottslig grund för händelsen.

– Vi har också säkerställt att det inte är något oljeläckage, sa Jenny Berg på Kustbevakningens ledningscentral tidigare under dagen.

Bogsering igång ett dygn senare

Två bogserbåtar beräknades tidigare vara på plats vid 15 för att flytta fartyget, men sedan flyttades den preliminära tiden i stället till sent på måndagskvällen. Först vid 06-tiden på tisdagsmorgonen var bogserbåtarna på plats. Bogseringen kunde påbörjas vid 07.30 på tisdagen.

ANNONS

– Båten ligger åt fel håll i älven, så den måste först bogseras till en vändplats och sen hela vägen tillbaka ut, säger Sebastian Wigmo på Sjöfartsverket.

Båten var nordgående och på väg mot Lidköping, men ska nu bogseras tillbaka till Göteborg där det ska repareras. Fram tills bogseringen är klar är älven avstängd för andra större fartyg.

– Det är så kallat ”dött skepp”, det går inte att manövrera överhuvudtaget så då går det inte att slutföra resan, det är bara bogsering som gäller, säger Björn Alverseldt på Sjöfartsverket.

Vid 12-tiden meddelar Sjöfartsverket att bogseringen har vänt i Stora viken och att färden nu pågår söderut.

– Nästa fartyg som ska in i älven söderifrån är planerat till 14.00. Det räknar vi med såvida inget oförutsett inträffar, säger Björn Alverseldt.

Flera båtar i kö

Fyra båtar som skulle ha passerat genom älven under dagen ligger i stället och väntar på att lastfartyget Andrea ska bogseras innan de kan lotsas igenom. Därefter väntar förseningar även ett par dagar framåt.

– De som legat och väntat får fortsätta vänta, de som redan var sena blir mer sena. Vår bemanning är ju anpassad för vanlig trafik, och det kommer ta några dagar innan den blir vanlig igen, säger Sebastian Wigmo.

ANNONS

Biltrafiken opåverkad

Trafiken ovanpå Angeredsbron ska vara opåverkad och mindre fritidsbåtar i älven uppges kunna ta sig förbi fartyget.

– Besättningen på fartyget har vidtagit alla säkerhetsåtgärder och enligt den informationen jag har så ska ingen person ha kommit till skada, säger Jenny Berg på kustbevakningens ledningscentral.

Inledningsvis sa myndigheten att fartyget gått på grund. Senare meddelade de att de inte hade några uppgifter om det, men kunde heller inte dementera det helt, enligt Eva Lindhé, presskontakt på Kustbevakningen.

Vid elva på måndagsförmiddagen hade Kustbevakningen lämnat över ärendet till kanalcentralen i Trollhättan.

ANNONS