Fler ska kunna provtas för corona – i byggtältet som vakter bevakar

Tre nya platser för provtagning för det nya coronaviruset sätts upp vid Östra sjukhusets infektionsmottagning. I ett tält i friska luften – på en numera avspärrad parkeringsplats som kontrolleras av vakter.

ANNONS
|

LÄS MER:Så skyddar du dig mot coronaviruset

Flera förbipasserade blickar nyfiket mot infektionsmottagningen.

"Är det coronan?" frågar en man och nickar mot entrén.

Och jo, det är det. Efter det att fyra fall av det nya coronaviruset bekräftats i Göteborg, utökar Sahlgrenska universitetssjukhuset nu kapaciteten för provtagningar på Östra sjukhuset.

LÄS MER:Beskedet från coronamottagningen: "Rutinerna funkar väldigt bra"

Tidigare har det funnits sex vårdrum vid mottagningen, där misstänkt smittade fått lämna blodprov, hostprov och luftvägsprov.

Nu ska ytterligare tre platser skapas, vilket märks av utanför mottagningen. Stängslet kring den tidigare tillgängliga parkeringen har suttit uppe sedan fredagsmorgonen, och ordningsvakterna utanför infarten har stått där lika länge.

Strax till vänster om huvudentrén arbetas det samtidigt. El för belysning och värme dras till det 40 kvadratmeter stora, vita tält som slagits upp.

ANNONS

Byggtältet står ute i februariluften, är förankrat för väder och vind, och ska vara ventilerat.

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Omfattande smittspårning

När Göteborg i onsdags fick sitt första bekräftade coronafall, fick infektionskliniken på Östra sjukhuset sin första patient som insjuknat i covid-19.

På torsdagskvällen bekräftades ytterligare tre fall. En av personerna ska ha varit smittsam såväl på flygresan mellan Milano och Stockholm, som tågresan mellan Stockholm och Göteborg.

LÄS MER:Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

LÄS MER:Oklart vilket tåg coronasmittad åkte

En omfattande smittspårning pågår därför, och allt fler personer med misstänkta symptom kallas till mottagningen för provtagning.

Endast tidsbokningar

Vem som helst kan dock inte ta sig in där just nu. Ett säkerhetsbolag, som vanligtvis har vakter patrullerande på området, har nu vakter stationerade vid mottagningens infart.

Endast personer som har en bokad tid släpps förbi, och spontana besökare får snällt vända hem.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Vakterna bär ingen skyddsutrustning för smittan, men är instruerade att hålla minst två meters avstånd till personer som kommer fram. När patienten fått sitt ärende bekräftat, ringer den själv på dörren till mottagningen och möts upp av sjukvårdspersonal.

Strax efter lunchtid på fredagen hade ingen patient ännu visats in i byggtältet, men snart kommer det bli så.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Efter coronafallet i Göteborg – här är råden vid symptom och för resor

LÄS MER:Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

ANNONS