Flera klimataktioner i helgen – under Göteborgs kulturkalas

Extinction Rebellion ska under helgen genomföra en rad olika aktioner i Göteborg. Det rör sig bland annat om vägblockader och ett antitivoli – mitt under kulturkalaset.
– Vi vill ju störa och vi vill skapa uppmärksamhet genom att störa. Däremot vill vi inte förstöra för mycket, säger Hans Ekbrand, talesperson för XR Göteborg.

ANNONS
|

Från fredag till söndag kommer Extinction Rebellion, XR, att genomföra flera klimataktioner i Göteborg. De ska besöka hamnkontoret, blockera vägar och marschera långsamt genom stan med plakat.

Aktionerna är en del av vad gruppen kallar augustidagarna 2024. Under månadens sista helg vill de uppmärksamma allmänheten och makthavare på Göteborgs stads agerande i klimatfrågor.

– Vi vill både uppmärksamma allmänheten på vad som håller på att hända, att kommunen inte agerar i enlighet med sina egna klimatmål. Men också att ha en dialog med åtminstone hamnkontoret som vi ska besöka på fredagen, säger Hans Ekbrand, talesperson för XR Göteborg.

ANNONS

Civil olydnad

Trots att flera av aktionerna kommer genomföras bland stora folkmassor så är det bara en av aktionerna som innebär civil olydnad menar Hans Ekbrand.

– Den är på lördagen och då kommer vi blockera transporter till och från oljehamnen. På fredag eftermiddag kommer vi vara i centrala stan och göra en personbilsblockad.

Men det måste väl vara civil olydnad?

– Egentligen inte, vi går av när polisen säger till oss. Sen går vi på igen efter en stund. Vi lyder polisens befallning, det är planen för den aktionen.

Störa men inte förstöra

Under söndagen kommer flera aktioner ske i samband med kulturkalaset. Enligt Hans Ekbrand kommer de göra ett så kallat antitivoli vid Kungsportsplatsen.

– Det är ett absurt tivoli kan man säga, i närheten av kulturkalaset. Temat är inga fler kulturkalas med olja och gas.

Kulturkalaset kanske är en höjdpunkt för många som inte kan gå på andra festivaler, finns det inte en risk att ni förstör deras upplevelse?

– Vi vill ju störa och vi vill skapa uppmärksamhet genom att störa. Däremot vill vi inte förstöra för mycket. Problemet som vi vill fästa uppmärksamheten på är så allvarligt att en del störningar helt enkelt är värda det priset.

ANNONS

Kan ni inte bara göra det nästa helg?

– Vi vill ju passa på att nå ut till så många som möjligt och om extra mycket människor är ute i närheten av de här platserna där vi ska vara så är det bra.

Antitivolit har fått tillstånd från polisen. Men senare under söndagen kommer en så långsam marsch gå genom stan. Den har inte något tillstånd.

LÄS MER:Greta Thunberg blockerar norsk gasterminal

LÄS MER:Dubbla demonstrationer – NMR mötte manifestation för artdöden på Avenyn

LÄS MER:Miljöaktion i Stockholm: Fyra kilometer halsduk

Här ska de planerade aktionerna ske:

Fredag:

13.30 Besök på hamnkontoret.

15.30 Swarming ”Röda- och gröna gubbar”,

Lördag:

9.00 ”Oljehamnen”

Söndag:

10.00 ”Tivoli”

15.00 ”Slow walk”

Källa: Extinction Rebellion.

ANNONS