Flera polisinsatser mot grov organiserad brottslighet i Göteborg

Under måndagen ryckte polisen ut till flera olika adresser runtom i Göteborg. Polisen vill inte berätta vad det handlar om, men säger att allmänheten är utom fara.
– Det jag kan säga är att det är en pågående insats mot grov organiserad brottslighet, konstaterar Anna Göransson på polisen i Region Väst. Liknande razzior har, enligt SVT, genomförts runt om i Europa.

ANNONS
|

En polisinsats pågick i Göteborg under måndagsmorgonen och förmiddagen. Polisen slog till på flera olika adressen i staden men var förtegen om vilka brottsmisstankar det rörde sig om.

– Vi har en insats vi arbetar med. Jag kan inte lämna någon mer information om den för tillfället. Den medför att vi är synliga på olika adresser i stan, säger Anna Göransson, pressansvarig för polisen.

Planerad insats

Det är en insats som är planerad sedan tidigare, men det är just nu oklart hur länge den kommer att fortsätta. Enligt uppgifter till GP ska den vara avslutad under tisdagen.

– Det är dock inget allmänheten behöver känna någon direkt oro inför, säger Anna Göransson.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det jag kan säga är att det är en pågående insats mot grov organiserad brottslighet.

Aftonbladet rapporterar också om polisiära gryningsräder i Stockholm. Men även där är polisen förtegen.

Europeiskt initiativ

Finns det en koppling mellan insatserna i Stockholm och Göteborg, är alltså detta en nationell insats?

– Vi går inte in på det i nuläget, vilka eventuella samverkanspartners vi har eller om vi samarbetar med andra, säger Anna Göransson.

Senare framkom att det av allt att döma rört sig om en synkroniserad europeisk insats. Enligt tyska tidningen Bild har 100 razzior genomförts i landet och personer med koppling till betydande narkotikaaffärer uppges ha gripits.

I Nederländerna har polisen sprängt ett droglaboratorium.

Europol beskriver , enligt SVT, operationen som en stor insats riktad mot några av ”världens mest tongivande kriminella” i mer än ett dussin länder.

Tyska Bild rapporterar att misstänkta spårats genom knäckta krypterade chattar, likt den numera avkodad Encrochat.

LÄS MER:Tio av de mest uppmärksammade brotten i Göteborg 2020

ANNONS