Demonstration utanför Göteborgs Universitet i Vasa. Arkivbild.
Demonstration utanför Göteborgs Universitet i Vasa. Arkivbild. Bild: Henrik Jansson

Forskare och lärare stöttar studenternas Gazamanifestation

Över 200 forskare, lärare och anställda vid Göteborgs universitet har skickat ett öppet brev till universitetsledningen. I brevet stöttar de studentprotesten för Gaza på Vasaplatsen.
– Som akademiker tycker jag nästan det är mer problematiskt att inte ta ställning i en situation där Israel anklagas för att begå ett folkmord, säger Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning.

ANNONS
|

Studenterna som sedan mitten av maj tältar i Vasaparken till stöd för Gaza har nu fått uppbackning i form av ett öppet brev från drygt 200 av sammanlagt runt 6 700 universitetsanställda.

Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning, ingår i den grupp som har författat brevet som uppmanar universitetet att ta studenternas krav på allvar.

– Vi ställer inte några krav på universitetet, men vill uppmärksamma studenternas rätt att manifestera och kraven de ställer.

”Inte en enkel fråga”

Ett av studenternas krav är att Göteborgs universitet avslutar alla samarbeten med israeliska lärosäten. Ett krav som Helena Lindholm tycker är rimligt att Göteborgs universitet och andra svenska lärosäten diskuterar på allvar.

ANNONS

– Israeliska lärosäten är involverade i ockupationen av Västbanken och Gazaremsan bland annat genom samarbete med militärindustrin, och utbildning av soldater och säkerhetstjänst. Då är det rimligt att fundera över om universitetet ska samarbeta med dem, särskilt under en period där den israeliska staden anklagas för folkmord.

Men är det universitetets roll att toppstyra vilka samarbeten som universitetets forskare har?

– Jag menar inte att det är en enkel fråga. Men man bör ha en djupare diskussion om vilka samarbeten man har med israeliska universitet.

Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.
Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. Bild: Göteborgs universitet

”Traumatiserad generation”

Brevet lyfter också studenternas krav på att Göteborgs universitet ska hjälpa studenter från Gaza. Tusentals studenter och hundratals universitetslärare har dödats sedan oktober förra året, enligt FN.

– Det finns internationella samarbetsorgan som arbetar för att studenter som utsätts för krig, förföljelse och förtryck ska kunna fortsätta sina studier någon annanstans. Här finns ett utrymme för svenska lärosäten att bidra till att den unga generationen i Gaza, som nu är helt traumatiserad och helt utan framtidsmöjligheter, ska få möjlighet att studera vidare någonstans.

GU:s rektor: ”Vi ska värna den akademiska friheten”

Från universitetsledningens sida säger rektor Malin Broberg att hon välkomnar att såväl anställda som studenter använder sin yttrandefrihet och uttrycker åsikter.

– Samtidigt kan man inte förvänta sig att universitetet som myndighet ska ta ställning i utrikespolitiska frågor, säger hon.

ANNONS

Inte aktuellt att avbryta samarbeten

Vad gäller studenternas krav säger hon att universitetet längre fram, genom sitt deltagande i nätverket Scholars at risk, kan hjälpa till i återuppbyggnaden av högre utbildning och forskning i Gaza.

Men att tillmötesgå kraven på att bland annat att avbryta samarbeten med israeliska lärosäten är inte aktuellt i nuläget, säger hon.

– Studenterna önskar sig något av oss som de kommer inte att få i det här skedet. Den slutsatsen vi kommit fram till är vi ska värna den akademiska friheten, och främja en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och kunskapsspridning.

LÄS MER:Hungerstrejk bland tältprotesterande vid Vasaplatsen

LÄS MER:GU slår tillbaka efter kritiken: Släppte in demonstranterna

LÄS MER:Studenter kedjade fast sig på Göteborgs universitet

ANNONS