Första vårdstrejken på 16 år inleds på sjukhusen

Omkring 2 000 vårdanställda går ut i strejk. Klockan 11.00 på tisdagen upphörde arbetet på flera sjukhusavdelningar, bland annat på Sahlgrenska i Göteborg.
– Nu när man träffar alla medlemmar känns det helt rätt, steget att accelerera, säger Janí Stjernström, vice ordförande för Vårdförbundet.

ANNONS
|

”Strejk!” skrek ett 50-tal vårdanställda utanför Sahlgrenskas huvudentré, när klockan slog 11 på tisdagen. För första gången sedan 2008 strejkar nu vårdanställda, och konflikten får därmed en tydlig påverkan för patienterna.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg plockas drygt 400 anställda på 21 enheter ut i strejk, bland annat akutmottagningen på Östra sjukhuset. Konsekvenserna kommer att bli längre väntetider och växande vårdköer, enligt arbetsgivaren.

Efter förhandlingar förra veckan är dock båda parter överens om att strejken som bryter ut under tisdagen inte är samhällsfarlig, då fackförbundet Vårdförbundet gått med på att göra vissa undantag.

Avdelningar tömda på patienter

Avdelning 34 på Sahlgrenska är en av de vårdavdelningar som på tisdagen tas ut i strejken. Det är en akutgeriatrisk avdelning där sköra, multisjuka äldre normalt sett vårdas.

ANNONS

– Nu har vi tömt avdelningen, och patienterna har blivit utplacerade på andra avdelningar, säger Isak Berge, som är sjuksköterska och förtroendevald på avdelningen.

Känns strejken värd det?

– Ja. Det är för våra patienters skull som vi går ut i strejken, så att de även ska ha sjukvård i morgon, veckan efter och i flera år framöver, säger han.

Sjuksköterskan Katarina strejkar för första gången

Sjuksköterskorna Katarina Karlsson och Elisabeth Runsten arbetar på allergimottagningen, som också är uttagen i strejken.

– För att få en hållbar sjukvård på sikt måste vi få drägliga arbetsförhållanden för att orka, säger Elisabeth Runsten.

På deras mottagning utreds och behandlas patienter normalt sett för exempelvis astma och allergier.

– Det som händer nu är att de kommer få vänta. Det känns tudelat, men eftersom arbetsgivaren inte vill ställa upp på villkoren känns det bra, säger Katarina Karlsson.

Sjuksköterskorna Elisabeth Runsten och Katarina Karlsson.
Allergimottagningen, där Elisabeth Runsten och Katarina Karlsson arbetar, är en av 21 enheter på Sahlgrenska universitetssjukhuset som tagits ut i strejk av Vårdförbundet. Bild: Anders Ylander

Hon arbetade i vården även under Vårdförbundets strejker 1995 och 2008. Men 2024 är första gången hon själv är uttagen i strejk.

– Det kom närmare nu, för nu är det väldigt påtagligt. Jag har gått med i manifestationer och demonstrationståg tidigare, och försökt vara delaktig, men nu är det faktiskt fakta att vi får vara med och synas och påverka.

ANNONS

Facket kräver förkortad arbetstid

Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och regioner, SKR, står långt ifrån varandra i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Orsaken är att facket kräver förkortad arbetstid för sina medlemmar, vilket SKR menar inte är möjligt att tillmötesgå.

– Det finns flera skäl till det. Dels har kommuner och regioner en mycket ansträngd ekonomi. Men det främsta skälet handlar om påverkan på möjligheten att kompetensförsörja, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Vårdförbundets vice ordförande Janí Stjernström hade under tisdagen rest till Göteborg, och var på plats utanför Sahlgrenska när strejken bröt ut.

– Nu när man träffar alla medlemmar känns det helt rätt, steget att accelerera, för man känner av frustrationen över att SKR inte kliver fram och lyssnar, säger hon.

LÄS MER:Akuten på Östra sjukhuset stängs i en vecka – så drabbas patienter av strejken

LÄS MER:Vårdstrejken inleds – här är Vårdförbundets krav i förhandlingen med SKR

LÄS MER:VGR vill ha ny förhandling om samhällsfara

LÄS MER:Vårdförbundet utökar strejkvarslet – akuten i Kungälv och 1177 ingår

ANNONS