Jenny Thurin, 33, väntade på akuten hela torsdagen. Hon kom dit redan på morgonen sedan hon drabbats av ett troligt gallstensanfall.
Jenny Thurin, 33, väntade på akuten hela torsdagen. Hon kom dit redan på morgonen sedan hon drabbats av ett troligt gallstensanfall.

Fulla avdelningar drabbar akuten

ANNONS
|

Men vid årsskiftet ska det vara slut på de långa väntetiderna. Mer än fem timmar på akuten ska det inte ta, lovar Lars Ekström, tillförordnad sjukhusdirektör.

Målet tycks långt borta när vi träffar patienter utanför akuten på eftermiddagen. Susanne vinglar. Hon har fått problem med balansen och åkte till akuten åtta på morgonen.

– Jag väntar på att få träffa en neurokirurg. Det kommer ambulanser emellanåt så jag förstår att man måste prioritera.

Tobias Lindberg, 27, söker vård efter en hjälteinsats – även om han inte kallar det så själv – när han försökte stoppa en misshandel på Avenyn kvällen innan.

ANNONS

Civilkurage

– Det var några som sparkade en man i huvudet så jag la mig på honom för att skydda. Det var ingen annan som ingrep.

Han träffades själv och i dag har han ont i huvudet och mår illa. Efter två timmar väntar han på läkare.

– Jag tycker det går trögt därinne, säger han.

I våras var snittiden på SU:s akutavdelning 9,5 timmar per patient. Östra sjukhuset och Mölndal hade ett snitt på cirka åtta timmar. Med sommarstängda avdelningar och semesterledighet har läget mer försämrats än tvärtom, enligt flera personer i personalen som GP talat med.

När det är fullt på vårdavdelningar drabbas akuten hårt.

Brist på specialutbildade vikarier gör exempelvis att neurovårdsintensiven minskat vårdplatser och det får konsekvenser.

Cancerpatienter får vänta

– Patienter som ska opereras kan få vänta och på sommaren är det tyvärr mest cancerpatienter som är i behov av trängande vård. Det är inte medicinskt farligt men självklart är det psykiskt belastande, säger Lars Sahlman, verksamhetschef.

På medicinakuten är det ständig platsbrist enligt undersköterskan Jessica Tidlund, som tycker situationen är ohållbar. Förra veckan gjorde hon anmälningar både till Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker inte det är patientsäkert. Vi är på gränsen hela tiden. Vi har exempelvis bara ett enkelrum och därför får vi flytta omkring de svårast sjuka väldigt mycket. Det drabbar ofta de äldre.

ANNONS

Kollegan Alex Johansson berättar om ständiga överbeläggningar.

– Egentligen får vi bara ha en överbeläggning. Men efter midsommar har vi haft två nästan hela tiden. Det har liksom blivit accepterat.

”Överbeläggningarna har ökat”

De menar att den kritiserade stängningen av en medicinakutavdelning i höstas är orsaken till platsbristen.

Lars Ekström säger att överbeläggningarna ökat under sommaren, men påpekar att de minskat sista veckan. Och han har en annan bild:

– Jag delar inte uppfattningen att den medicinska säkerheten är hotad.

Han säger att inflödet har ökat och avflödet begränsats eftersom kommunen inte har kunnat ta emot färdigbehandlad patienter. Dessutom har andra sjukhus inte kunnat ta tillbaka patienter som SU tagit hand om på jourtid.

Men om bara några månader ska SU ha blivit närmast dubbelt så effektivt på vissa punkter. Trots att de långa väntetiderna på akuten har komplicerade orsaker.

”Åtgärdsprogram”

– Vi har ett åtgärdsprogram som börjar gälla i höst. Man kan inte lösa tiderna på akuten om inte hela sjukhuset ändrar sitt sätt att arbeta. Det finns ingen ”quick fix”.

Bland annat ska utskrivningen av patienter ske tidigare på dagen.

– Behovet av sängplatser uppstår redan klockan nio på morgonen, men de flesta patienterna skrivs ut efter lunch.

ANNONS

Enligt utredningen som gjorts är läkarbemanningen på akuten inte anpassad efter patientflödet, vilket nu ska ändras. Dessutom ska oerfarna och långsamma läkare bort.

– Alla läkare passar inte på akuten och de ska slippa jobba där. Vi ska också ha en specialistläkare som möter patienterna i ett tidigt skede och som kan sortera dem vidare.

Vid årsskiftet ska 90 procent av alla akutpatienter finnas inom tidsgränserna.

Första bedömning på akuten ska ske inom tio minuter I dag: Gäller för 73 procent av patienterna.

Patienterna ska träffa en läkare inom 1,5 timme: I dag: Gäller för 50 procent av patienterna.

Genomloppstiden ska vara högst fem timmar:

(Från det patienten kommer till akuten tills patienten läggs in eller skrivs ut) I dag: Gäller för 60 procent av patienterna.

I snitt är genomloppstiden cirka 9,5 timmar på Sahlgrenskas akutmottagning.

ANNONS