Gaslukt på Hisingen

En stark gaslukt sprids under torsdagskvällen över Hisingen, och räddningstjänsten har fått in samtal från ett stort område.
Orsaken till larmen är ett driftstopp hos ST1.
”Vi beklagar lukten som uppstått”, skriver Faisal Ouahid, marknads- och informationschef på ST1, i en kommentar.

ANNONS
|

Räddningstjänsten har under torsdagskvällen fått in flera samtal om en stark gaslukt i och kring Biskopsgården på Hisingen, vilket läsare också tipsat GP om. De första uppgifterna kom vid 18-tiden på torsdagskvällen.

– Det är så illa att man får stänga alla fönster. Jag har bott här i tio år och har aldrig varit med om något liknande, säger en person i Biskopsgården, som beskriver doften som "avloppsliknande".

Driftstopp hos ST1 orsaken

Flera andra beskriver det som en gaslukt. Teorin hos räddningstjänsten var tidigt att den kommer från ett raffinaderi i hamnen.

– Det jag vet är att ST1 sedan några dagar håller på med avfackling på Hjärtholmen. Det skulle kunna vara därifrån det kommer och att vinden nu vänt, för det stämmer väldigt bra med vindriktningen mot Biskopsgården. Man eldar nog upp gas helt enkelt, sade Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, klockan 19.15.

ANNONS

Klockan 20.40 bekräftar energibolaget ST1 att lukten kommer från deras verksamhet.

”Under dagen stoppade vår anläggning för svavelåtervinning vilket resulterat i att människor i området kan ha upplevt en lukt i samband med fackling. Att fackla är rutin vid den här typen av driftsstopp och denna gång medförde facklingen även en lukt”, skriver Faisal Ouahid, marknads- och informationschef på ST1 i en kommentar till GP.

Han fortsätter:

”Vi beklagar lukten som uppstått och vill samtidigt meddela att det inte är någon fara för allmänheten. Vår tillsynsmyndighet, Länsstyrelsen, har informerats och just nu är vår högsta prioritet att återuppta ordinarie drift av anläggningen.”

”Allt är i samma vindriktning”

Räddningstjänsten letar således heller inte aktivt efter någon annan källa till doften. Klockan 20.00 uppgav man att allt fler samtal inkommit under kvällens gång.

– Vi har många inringare nu, allt ifrån nära ST1 ända upp till Gårdsten. Allt är i samma vindriktning och man uppger samma sak, att det är svavelliknande, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Behöver man vara orolig?

– Nej, absolut inte. Tycker man inte om doften kan man stänga ventilation och fönster.

ANNONS