Supermåne på himlen i natt – se läsarnas bilder

Tji fick den som sov! Årets första supermåne bjöd på spektakulära scener när den vilade på Göteborgshimlen i natt, något som också förevigades av GP:s läsare.
I bildspelet ovan och i chatten nedan kan ni ta del av alla deras bilder.

ANNONS
|

Supermåne kallas det när månen upplevs som både större och som att den lyser starkare än vanligt. Det beror på att den befinner sig extra nära jorden.

Under kvällen och natten var det dags för årets första och trots att det inte var helt stjärnklart fanns det goda möjligheter att bevittna fenomenet.

– Det kommer tidvis vara lite moln på himlen men som det ser ut nu är förutsättningarna goda för att se den, sade Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, tidigare på måndagskvällen.

I natt gick det att se årets första supermåne i Göteborgsområdet.
I natt gick det att se årets första supermåne i Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT

Nära horisonten – skapas synvilla

Supermåne i sig inte är ovanligt, det infaller ett par gånger per år. Men årets första supermåne kan vara något speciell.

ANNONS

– Det mesta är svårt att uppfatta med blotta ögat, men på sommaren ligger fullmånen lågt över horisonten så det skapas en synvilla som gör att månen uppfattas som större, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

I vanliga fall är månens medelavstånd från jorden cirka 384 000 kilometer. Under kvällen ska den ha varit cirka 360 000 kilometer ifrån oss, förklarar Peter Linde.

– Det är små skillnader med en liten effekt. Så för oss astronomer är detta mer estetiskt än vetenskapligt.

Nästa tillfälle i september

Om du inte orkade hålla dig vaken så sent och missade supermånen behöver du inte vänta alltför länge till nästa tillfälle. Nästa chans kommer den 18 september, följt av den 17 oktober då den kommer att vara som närmast i år.

Sista gången blir den 15 november, på ungefär samma avstånd som nu.

LÄS MER:Spektakulär måne över Göteborg: ”En illusion”

LÄS MER:Kometer, meteorer, blodmånar och andra himlafenomen 2023

ANNONS