Göta Älvbron snart ett minne blott

ANNONS
|

2020 ska en ny Göta Älvbro stå klar. Den ska heta Hisingsbron, och den gamla trotjänaren från 1939 ska rivas. Nu arbetar Stadsbyggnadskontoret med att samla in uppgifter om den gamla bron, och de behöver GP-läsarnas hjälp.

– Vi vill veta vad bron har betytt för människor och vill därför komma i kontakt med personer som har minnen eller berättelser, säger Hanna Hjalmarsson, som gör en antikvarisk dokumentation av Göta älvbron för Stadsbyggnadskontoret.

Hittills har Stadsbyggnadskontoret gått igenom alla arkiv som rör bron och samlat det material som finns. Bland annat har de hittat två fotoalbum från när bron byggdes. Nu vill de komplettera med personliga berättelser som inte går att hitta i arkiv. Och så vill de gärna ha svar på frågor som dykt upp längs arbetets gång.

ANNONS

– I ett fotoalbum såg vi att de som byggde bron har varit och tittat på andra broar med detaljer som sedan förts över till Göta Älvbron. Men det finns ingen information om vilka dessa broar är, säger Hanna Hjalmarsson.

Allra helst vill arbetsgruppen komma i kontakt med någon som var med när bron byggdes. De har pratat med en kvinna vars svärfar var delaktig i byggarbetet. Hon har exempelvis berättat att de som byggde bron ristade in sina namn någonstans på bron, men var detta minnesmärke ska finnas visste hon inte.

– Jag har också hört att bron ska ha varit minerad under andra världskriget men vet inte om det stämmer, säger Hanna Hjalmarsson.

Hon är medveten om att många som var med och byggde bron är avlidna, men hoppas att någon kanske kan finnas kvar.

– Vi har varit i kontakt med en busschaufför som körde linjen över bron när den öppnade. Han var 18 år då, så helt omöjligt är det inte, säger hon.

Personer som hör av sig behöver dock inte bära på någon av brons hemligheter. Bilder från förr, personliga berättelser eller minnen från bron är också välkommet.

– Vi är intresserade av allt, stort som smått, säger Hanna Hjalmarsson.

ANNONS

Alla berättelser kommer att arkiveras och sparas för eftervärlden. Hanna Hjalmarsson och kollegan Emna Hachida skriver också en rapport om hela Göta älvbrons historia. Det är möjligt att några minnen eller bilder också kommer med i rapporten.

Arbetet med rapporten pågår endast i några dagar till, och Hanna Hjalmarsson hälsar därför att personer gärna får höra av sig så snabbt som möjligt.

Har du en berättelse eller ett minne av bron? Ring Hanna Hjalmarsson 031-3681748

Har du gamla bilder från bron? Mejla till webbred@gp.se Obs! Ingen ersättning utgår.

ANNONS