GoBiGas anläggning som idag står tom. Lokalen underhålls för att en dag kunna starta upp igen.
GoBiGas anläggning som idag står tom. Lokalen underhålls för att en dag kunna starta upp igen. Bild: Jonas Lindstedt

Göteborg energi lägger försäljningen på is – trots att det finns köpare till Gobigas

Ett Stockholmsföretag är intresserat av att köpa anläggningen Gobigas. Det är en ”seriös” aktör som har kapital. Men nu har styrelsen för Göteborg energi beslutat att de vill lägga all försäljning på is till första kvartalet 2024.

ANNONS
|

Nyligen kom ett mejl till Göteborg energi där ett stort Stockholmsföretag skriver att de är säkra på att anläggningen Gobigas kan ”samexistera med den nya ångturbinen som ska byggas” i samma område. De har sedan en tid tillbaka visat intresse för att köpa anläggningen.

– Det är ett mycket seriöst företag och kapabelt med kapital bakom sig som var intresserade, säger Jan Hallberg (M), ordförande i Göteborg energis styrelse.

Men trots att Göteborg energi länge uttryckt att de är intresserade av att sälja miljardanläggningen och har sökt köpare i två omgångar, så drar de nu i handbromsen.

Jan Hallberg (M) ordförande i Göteborg energis styrelse
Jan Hallberg (M) ordförande i Göteborg energis styrelse Bild: Peter Svenson

Styrelsen har nämligen beslutat att återigen lägga all aktivitet kring Gobigas på is fram till första kvartalet 2024.

ANNONS

– Gobigas har inget miljötillstånd, det har gått ut och nu söker vi nya miljötillstånd för bioångpannan. Vi vågar inte ta risken att tillståndsprocessen blir komplicerad om man ska starta aktiviteter och söka tillstånd i stort sett i samma område, säger Jan Hallberg.

Slår inte det här undan benen på intressenten?

– Det tror jag inte. För oss är det viktigaste projektet överhuvudtaget fortast möjligt att få till stånd är bioångpannan. Den befriar oss från gas, säger Jan Hallberg.

Tar bort del av anläggningen

Göteborg energi håller alltså på och projekterar en bioångpanna alldeles intill Gobigas och, enligt Jan Hallberg, kommer tillstånden för den sannolikt vara på plats i början av 2024.

– När vi har tillstånd får vi ta ställning till vad vi ska göra med Gobigas, om det finns intressenter då, säger Jan Hallberg.

I styrelsebeslutet står att anläggningens ”yttre bränslehantering behöver rivas under 2023 till en kostnad av cirka 8 miljoner kronor, för att göra plats för bioångpannans bränslegård.”

Men även om bränslehanteringen försvinner så tror Jan Hallberg att det skulle gå att sälja anläggningen i framtiden – kanske genom att kombinera intaget för både den nya ångpannan och Gobigasanläggningen.

Betyder det att ni inte kan sälja Gobigas sedan, om bränslehanteringen försvinner?

ANNONS

– Jo, det är fullt möjligt i en framtid att kanske kunna kombinera detta, säger Jan Hallberg och menar att de båda anläggningarnas intag av bränsle på något sätt skulle kunna samverka.

Finns det en motvilja mot att sälja Gobigas?

– Nej det tror jag absolut inte, snarare vore det en samhällsnytta.

LÄS MER:Gobigas nedmontering på is – finns potentiella köpare

LÄS MER:Några partier vill se över Gobigas – andra hoppas på försäljning

LÄS MER:Axel Darvik (L) vill återstarta Gobigas

ANNONS