Midsommarfirande på Brännö – i 29 graders värme.
Midsommarfirande på Brännö – i 29 graders värme. Bild: Paul Wennerholm

Göteborg varmaste i landet på midsommar – över 30 grader

Midsommarafton blev en varm historia i hela landet, men allra varmast var det i Göteborg. När SMHI sammanfattar dygnet visar det sig kunna vara den varmaste midsommarafton i Göteborg någonsin.
– 30,1 grader var det som varmast, men det är lite lurigt med rekord eftersom midsommar inträffar på olika datum, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Redan innan midsommarafton stod det klart att det skulle komma högsommarvärme till Göteborg. SMHI gick ut och flaggade för höga temperaturer, och förväntningarna på midsommarvädret var på topp. Till slut lyder SMHI:s dom – trettio komma en grader varmt.

– Det är sannolikt en av de varmaste midsommaraftnar i Göteborg någonsin. Toppen på värmekurvan brukar vara i juli och augusti, så det är ovanligt, men inte på något vis extremt, säger Lars Knutsson.

På andra och tredje plats i temperaturtoppen uppmättes 29,7 grader i Härsnäs i Östergötland och lika varmt var det i Sveg i Härjedalen. Lars Knutsson berättar att midsommarafton blev en varm historia i hela landet.

ANNONS

– Det har det varit. En maxtemperatur på 30 grader i juni är inget sensationellt i sig, men att det inträffar på midsommarafton är lite ovanligt. Men det är slumpen som avgör och kanske en tillfällighet att det blev så varmt just på midsommarafton i Göteborg.

När på dygnet var det som varmast i Göteborg?

– Både klockan 17 och klockan 18 uppmättes 29,7 grader, och det är toppen av kurvan där emellan. Så det bör sannolikt ha varit då någon gång.

Kan vara varmast någonsin

Olika medieuppgifter har cirkulerat om vilken som är den varmast uppmätta midsommar i Göteborg någonsin. Osäkerheten beror på att midsommar inträffar olika datum olika år. Den data Lars Knutsson har snabbt tillgänglig sträcker sig bara tillbaka till år 2000. Men han tvekar på att utropa 2022 till varmast midsommar i Göteborg någonsin.

– Värmerekordet för juni i Göteborg är 32 grader från 29 juni 1947. Det var veckorna efter midsommar så det kan ju varit varmare på själva midsommarafton då än vad det är i år, säger han.

LÄS MER:MSB varnar: Stor brandrisk under midsommar

LÄS MER:SMHI:s midsommarsmocka – upp mot 30 grader i Göteborg

LÄS MER:Meteorologen om midsommarvädret: ”Lever på hoppet”

ANNONS