Göteborgare möter döden i Nordstan

ANNONS
|

När Katarina Stenwreth var på väg till jobbet och sitt kontor i Nordstan fick hon en överraskning. Ovanför porten till shoppingcentret sitter den kända skylten med texten "Tänk på döden".

– Min första tanke var att det var ett nollningsskämt. Men den såg lite för snygg ut för att vara ett skämt, säger hon.

Skylten är inget lustigt påhitt utan ett konstverk. Bakom skylten står konstnären Tomas Ferm och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Varför valde ni den skylten?

– Det är en skylt som många i Göteborg har hajat till när de sett. Den sitter ovanför ingången till Stampens kyrkogård. Man tänker efter när man ser den. Det är ett starkt budskap i en offentlig miljö och man accepterar den efter ett tag. Den har betytt mycket för livsbejakandet. Det är nu vi lever, säger Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

ANNONS

Varför utanför Nordstan?

– Precis som ingången till Stampens kyrkogård är det en ingång till Nordstan. En ingång i betong och sten. Det rör sig mycket folk där. Vi gjorde en kopia av skylten och satte upp den i söndagsmorse. Det kom fram en äldre man som fotograferade den. Han hade ett fint leende på läpparna och då kändes det rätt. Det är inte tänkt att vara skrämmande, säger Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.

Vid varje konstverk finns en skylt som berättar mer om konstskapelsen och en karta till de andra konstinstallationerna.

Katarina Stenwreth fick sig en tankeställare när hon gick förbi skylten.

– Min första tanke var om de ville att man ska tänka på döden mitt i konsumtionens tempel. Jag blev heller inte så sugen på att jobba när jag såg skylten. Tänkte att, är det detta jag ska göra fram till döden, säger hon.

* Konstverken sattes upp i söndags och kan skådas fram till 25 september.

* Projektet genomförs med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Svenska Bildkonstnärsfonden och Familjen Wikanders Stiftelse. Tomas Ferm och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm är konstnärer och initiativtagare.

ANNONS