Göteborgaren gjorde världens tjockaste bok

Förra hösten startade Olle Essvik sitt världsrekordförsök. Och nu är det äntligen bekräftat. Boken Utgallringen har, med sina drygt 90 000 sidor, utsetts till världens tjockaste bok av Guinness rekordbok.

ANNONS
|

Knausgårds Min kamp (707 sidor), George R. R. Martins Kampen om järntronen (735 sidor) och Dostojevskis Brott och straff (656 sidor) är välkända tegelstenar till böcker. Ingen av dem slår dock Olle Essviks senaste verk Utgallringen. Med sina över 90 000 sidor och majestätiska 535 centimeter är den världens tjockaste bok.

Den tidigare rekordboken mätte ungefär 460 centimeter. Nu är det rekordet slaget med 75 centimeter av Göteborgskonstnären och läraren Olle Essvik. Men det hela började som något annat. Under en utställning i Skövde började han och kollegorna fundera över böckerna som gallrades ut från stadsbiblioteket i staden.

– Det blev liksom något lite sorgligt över alla de här böckerna som inte fick vara kvar i biblioteket. Det var något vackert över alla de där sidorna med fläckar och smuts på som hela Skövdes befolkning hade läst, berättar Olle Essvik.

ANNONS

"Efter ett tag blev det här skämtet något ganska viktigt”

Mitt under skapandet av den här ”sociala skulpturen” slog det honom att en plats i historieböckerna var inom räckhåll.

– Det var mest som ett skämt först, jag har en dotter som är 10 år och Guinness rekordbok betyder rätt mycket i den åldern. Efter ett tag blev det här skämtet till något ganska viktigt, men det var inte det huvudsakliga syftet från början.

Guinness rekordbok

Grundades av Sir Hugh Beaver, dåvarande VD för Guinness bryggeri, 1954, tillsammans med tvillingparet Ross och Norris McWhirter.

Organisationen samlar och mäter världsrekord som en gång om året publiceras i en bok.

Boken har sålts i över 100 miljoner exemplar sedan starten och den senaste upplagan, Guinness world records 2023 (256 sidor), gavs ut i Sverige i september 2022.

Olle Essviks bok är den tjockaste opublicerade boken i världen, 535 centimeter tjock.

Världens tjockaste publicerade bok är 49,6 centimeter tjock, skriven av indiern Gyanjivandasji Swami. Boken heter Shree haricharitramrut sagar.

Endast fem procent av världsrekordförsöken som skickas in bekräftas.

Syftet var att skapa en skulptur som väcker tankar om det förgängliga och vad som blir kvar.

Efter att ha slitit av ungefär 300 bokpärmar och skurit sidresterna till rätt format kunde de pressa ihop allting till en bok och limma ryggen framför en engagerad publik, och SVT:s kameror, i november förra året på Skövdes konstmuseum.

Och när den konstnärliga delen var över tog tävlingsdelen vid. För att få ett världsrekord godkänt i Guinness rekordbok gör de mängder av kontroller för att försäkra sig om att det är äkta.

– De ville till exempel ha bevis på att mätingenjören hade rätt utbildning. Och att alla sidor, 95 000, gick att läsa. Så vi fick åka tillbaka till Skövde och ta fram hela boken och bläddra runt med en tekniker. Han bara tog en tumme och drog över sidorna och stannade på vissa ställen. Ett tag trodde vi att vi skulle behöva visa alla sidor men det hade ju tagit dygn.

ANNONS
För att kunna bläddra i boken och kontrollera att alla sidor är läsbara lades den så här.
För att kunna bläddra i boken och kontrollera att alla sidor är läsbara lades den så här. Bild: Olle Essvik

Det finns en tydlig cirkelslutning där gamla världsrekordböcker har givit bränsle till den här nya världsrekordboken.

– Vi hittade faktiskt en del Guinness-böcker bland de utgallrade biblioteksböckerna, säger Joel Nordqvist, översättare och Olles kollega på förlaget Rojal.

Olle Essvik och kollegan Joel Nordqvist har publicerat många, som de själva kallar det ”konstiga” böcker. Bland annat en poesibok som är 15 centimeter tjock. Olles nästa projekt är en bok om vindsstädning och den består bland annat av gamla soppåsar.
Olle Essvik och kollegan Joel Nordqvist har publicerat många, som de själva kallar det ”konstiga” böcker. Bland annat en poesibok som är 15 centimeter tjock. Olles nästa projekt är en bok om vindsstädning och den består bland annat av gamla soppåsar. Bild: Mia Höglund

”Kanske mitt mest relevanta konstverk”

Tävlandet kanske ändå adderade något till konstverket, menar Olle. Och om dottern är glad nu när pappa är världsrekordhållare råder ingen tvekan.

– Ja, ja, herregud! Det är jag också. Både stolt och jätteglad. Det är roligt. På något sätt kanske det är det mest relevanta konstverket jag har skapat.

Världsrekordboken ligger kvar i Skövde museum, som köpte boken efter att utställningen Länge leve döden tagit slut. Men han vill inte avslöja vad den kostade.

– De har faktiskt inte ens betalat än. Men den är ju egentligen en del av hela utställningen liksom, berättar Olle.

– Den kanske dyker upp på en auktionssajt här om en vecka nu när det är officiellt, flikar Joel in.

På ett bord inne på förlaget ligger Olles senaste projekt, fem-sex travar med böcker som skrivits av algoritmer. Nu är frågan vad nästa idé ska bli?

– Inget världsrekord i alla fall.

Olle Essvik

Född i: Mölnlycke

Ålder: 45 år

Yrke: Konstnär, förläggare på rojal förlag och universitetslektor på Högskolan för konst och design.

Familj: Sambo och två barn

Utbildad på Valands konsthögskola, 2006.

Antingen eller:

Inbunden eller pocket?

– Inbunden.

Ljudbok eller pappersbok?

– Riktig bok. Jag lyssnar inte på ljudbok.

Sagan om ringen eller Game of thrones?

– Jag har inte sett eller läst Game of thrones. Jag har inte läst Sagan om ringen heller, men jag har sett den. Ingen av dem blir det.

Skövde eller Göteborg?

– Göteborg.

Olle eller Olof?

– Det står ju Olof på diplomet men folk fattar, Olle blir bra.

LÄS MER:GP:s Kristian Wedel får Publicistklubben västras stora pris 2022

LÄS MER:Världsrekordförsök – världens tjockaste bok

LÄS MER:Före detta stridspilot utkämpade ett tvåfrontskrig – kom hem med EM-guld

ANNONS