Göteborgs nya städbåt döpt

ANNONS
|

På onsdagens eftermiddag döpte kommunalrådet Kia Andreasson (MP) stadens nya städbåt.

GP läsarna har under sommaren fått lämna in namnförslag på vad den nya, miljövänliga städbåten ska heta. Den har ersatt förra städpråmen Renat. Efter att ha gått igenom över tusen förslag enades juryn om namnet Ren-Ström.

– Det är dels en Göteborgsvits om ren el som den drivs av, men också att den håller rent i strömmen. Nu är det ju mer kanaler och vallgravar i Göteborg än ström, men vi tyckte det var nära nog, säger GP:s Kristian Wedel som suttit med i juryn.

Sven Renström är också en historisk Göteborgsprofil, vilket gjorde att valet kändes ännu bättre, menar Kristian Wedel. Han hade dock länge en personlig favorit i namnet Älvsvabben, men det nådde inte fram till juryns omröstning.

ANNONS

– Jag stödjer Ren-Ström helhjärtat nu och alla i juryn är glada och nöjda, säger han.

Övriga jurymedlemmar var Kia Andreasson, Lars O Carlsson (Göteborgsförfattare), Marianne Sörling (Innerstaden Göteborg), Joakim Kenndal (Stena Line), Lotta Brändström (Göteborg Energi) och Mia Manfredsson (Park- och Naturförvaltningen).

Många varianter på namnet Ren-Ström lämnades in, men det exakta namnförslaget lämnades in av två personer: Anders Gustavsson och Thomas Splieth.

– Man kan säga att de två vann, säger Kristian Wedel.

Flera av de namn som inkommit har, i vanlig ordning, varit någon variant på Glenn.

– Det har varit Glenn i kanalen och En go Glenn och liknande, men inget Glenn-namn var aktuellt den här gången, säger Kristian Wedel.

ANNONS