Processen att skapa energi genom fusion sker redan i dag ständigt – på solen.
Processen att skapa energi genom fusion sker redan i dag ständigt – på solen.

Göteborgsforskare hävdar: Lyckats med fusion

ANNONS
|

Processen att skapa energi genom fusion sker redan i dag ständigt – på solen. Forskarnas dröm har varit att kunna genomföra dessa processer på jorden. Då kan man plötsligt utvinna energi utan radioaktivt avfall.

Fusion nämns allt som oftast när det talas om hur mänskligheten i framtiden ska kunna förse världen med miljövänlig energi. Riskerna har varit stora och svårigheterna många. Men nu hävdar en forskare på Göteborgs Universitet att man snart kan utvinna elektricitet från just fusion – fri från radioaktivitet.

– Anledningen till att vår teknik fungerar är för att vätekärnorna ligger så nära varandra i processen, ultratätt som vi kallar det. Vi använder deuterium (tungt väte) som finns naturligt i vatten istället för tritium (supertungt väte) som är radioaktivt och som dessutom inte finns naturligt, utan måste framställas, säger Leif Holmlid, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Fusion är motsatsen till den kärnkraft, fission, som används i dag. I stället för att klyva atomer så går fusion ut på att slå samman atomer, vilket kräver enorma temperaturer. Denna process sker naturligt på vår sol och på andra stjärnor då väteatomer slås samman och bildar helium.

Normalt sett bildas det neutroner, en beståndsdel i atomer, efter fusion, men enligt Holmlid inträffar inte det i hans teknik.

– Det bildas inget avfall i processen förutom myoner, snabba tunga elektroner, men de sönderfaller snabbt till vanliga elektroner, säger han.

Sönderfallet sker utan att radioaktivt avfall bildas.

Enligt Leif Holmlid kan dessa reaktorer vara i rullning om bara några år.

– Jag skulle säga att det är väldigt realistiskt. Kraftverken är väldigt små så de går att ha i villor och det är där behovet finns. Det är heller inte speciellt dyrt.

Uppgiften är sensationell om det skulle visa sig stämma.

Göran Eriksson är professor i tillämpad kärnfysik på Uppsala universitet och han anser att Holmlids forskning är spekulativ.

– Det finns ingen grund för att dra de slutsatserna som han gör och såvitt jag kan se hänvisar han bara till sin egen forskning.

Du tror alltså inte på detta?

ANNONS

– Nej jag anser att det saknas oberoende källor. Men som forskare måste man vara öppen för nya uppgifter.

ANNONS