Göteborgsmoskéer uppges mana till strid i Syrien

ANNONS
|

I samband med fredagsbönen uppges personer på både Göteborgs moské och moskén i anslutning till Römosseskolan i Gårdsten ha talat inför besökarna om den syriska regimens övergrepp. De ska ha argumenterat för att det är rätt att strida mot Assad-regimen av religiösa skäl, berättar en källa med stor insyn i Göteborgs religiösa samfund för GP.

Moskéerna är båda kopplade till Islamiska förbundet och företräder sunni-islam, även om företrädare för Göteborgs moské är noga med att peka ut att alla muslimer är välkomna. Men alla besökare känner sig inte bekväma med att storpolitiken har tagit sig innanför dörrarna till Guds hus.

ANNONS

- Det är en plats för bön, inte för att be besökarna att stödja endera sidan, säger en moskébesökare som GP har träffat vid ett annat tillfälle.

Han instämmer i att Bashar al-Assad är en "slaktare", men anser att det inte längre är rätt av moskén att uppmana till fortsatt strid mot honom.

Företrädare för Göteborgs moské förnekar uppgifterna.

- Det är ingenting som jag känner till i alla fall. Jag har översatt de flesta predikningar, säger Mohammad El-Alti, medie- och informationsansvarig.

Moskén gör inga politiska ställningstaganden, menar han – trots att de i juli uppmanade besökare att delta i en manifestation mot militärens agerande mot Egyptens president Mohammed Mursi.

- Vi tar ingen ställning alls, vi förespråkar rättvisa och demokrati åt folk. Hur det sker har inget med moskén att göra, säger han.

Inbördeskriget i Syrien berör många olika grupper inom landet, och även andra länder är inblandade. Därför splittrar konflikten många av Göteborgs muslimer längs etniska och religiösa skiljelinjer. Göteborgs moské byggdes med pengar från Saudiarabien, som även är ett av de länder som ger mest stöd till den syriska oppositionen och den Fria syriska armén.

- De är verkligen emot Bashar al-Assad. Men alla kan se att det inte bara är ett krig mot Bashar. Det är även ett krig mellan andra stater och mellan shia och sunni. De som betalar priset för det är syrierna själva, säger moskébesökaren.

ANNONS

Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa är tydlig i sin kritik mot Assad-regimen och det "flertal brott mot mänskligheten" som han anser att den har begått. Men enligt honom är förbundets församlingar tydliga med att de inte stödjer att folk åker ned för att strida.

- De behöver inte folk från väst som åker ned och krigar, de behöver politiskt stöd, bistånd, mediciner och framför allt böner och det är det vi kan hjälpa till med, säger han.

GP har trots ihärdiga försök inte lyckats få en kommentar från företrädare för moskén i Gårdsten.

FAKTA/Berör många grupper

Det finns omkring 25 moskéer i Göteborg, varav endast två är byggda som moskéer – Göteborgs moské och Nasirmoskén i Högsbohöjd. Resten är olika former av lokaler som har gjorts om för syftet – allt ifrån den stora Bellevuemoskén till källarlokaler och tvättstugor. Moskéerna kan både representera en etnisk grupp, ha en stark lokal förankring i området eller företräda en viss gren av islam.

Inbördeskriget i Syrien berör många olika grupper i landet, sunnimuslimska araber, kurder, kristna, alawiter och andra shiagrupper, bland annat. Flera av rebellgrupperna strider inbördes. Även andra länder är inblandade – Iran, Irak, libanesiska Hizbollah och Ryssland stöder Assad-regimen, samtidigt som rebellerna stöds av Saudiarabien, Qatar, USA och EU.

ANNONS
ANNONS