Kvargkonsumtionen ökar 20-30 procent varje år, enligt Max Wallenberg på Arla Sverige.
Kvargkonsumtionen ökar 20-30 procent varje år, enligt Max Wallenberg på Arla Sverige. Bild: Anna von Brömssen

Hälsotrend tros ligga bakom kvargbrist

Mejerierna hinner inte med när efterfrågan på kvarg och keso ökar explosionsartat. Flera av butikernas hyllor gapar tomma i väntan på att mejerierna kan skala upp.
– Vi hoppas kunna komma till rätta med det här under hösten, säger Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige.

ANNONS
|

Flera livsmedelsbutiker har haft svårt att möta kundernas efterfrågan på kvarg och keso sedan en tid tillbaka. De senaste åren har efterfrågan på fettsnåla och proteinrika produkter ökat med 20-30 procent varje år runt om i Europa, enligt Max Wallenberg på Arla Sverige.

– Skälet att vi har hamnat lite på efterkälken nu är helt enkelt att, trots att vi har haft prognoser som säger att efterfrågan ska öka, så har det ökat ytterligare lite mer än vi trodde, säger han.

Ica Munkebäck är en av butikerna i Göteborg där keso- och kvarghyllorna ofta gapat tomma den senaste tiden och där kunderna möts av en lapp som förklarar att butikens leveranser inte matchar behovet.

ANNONS

– Jag får bara en bråkdel av det jag vill. Det är lite olika hur mycket jag får om dagen. Jag brukar ha fem smaker men nu kanske jag bara får två, säger Tobias Johansson, mejeriansvarig på ICA Munkebäck.

Han uppskattar att butiken tidigare sålde flera hundra förpackningar om dagen av kvarg och keso. Nu har försäljningen minskat till ungefär en fjärdedel på grund av den bristande tillgången av produkterna.

– Det är väldigt tråkigt eftersom det är något av det jag säljer mest av. Förutom crème fraiche och grädde, säger Tobias Johansson.

Dragit ner produktionen på andra varor

Trots en prognos som visat på en fortsatt ökning av efterfrågan så har mejeriernas långa och komplicerade produktionskedjor gjort att det tagit tid att skala upp produktionen. I ett försök att ändå kunna leverera hyggliga volymer till butikerna har Arla dragit ner produktionen på mindre populära varor och vissa produkter har flyttats till andra mejerier för att göra plats åt kvargproduktionen.

– Det är den typen av åtgärder har gett iallafall en lite bättre kapacitet, trots att vi inte byggt ut förpackningsmaskinerna än, säger Wallenberg.

Mejerierna är alltså just nu uppe i ett uppskalningsarbete för att kunna möta det framtida behovet.

– När vi gör de utbyggnader som vi håller på med just nu så är tanken att vi ska kunna möta en efterfrågan som fortsätter att öka. Det finns ingenting som tyder på att intresset för fettsnåla och proteinrika produkter kommer att minska, säger Max Wallenberg.

ANNONS

Träningstrender påverkar efterfrågan

Även Skånemejerier har svårt att hålla uppe produktionstakten.

”Just nu är det hög efterfrågan på många mejeriprodukter – bland annat mjölk med lång hållbarhet, kvarg och turkisk yoghurt – för att nämna några kategorier. Dessutom är det brist på förpackningsmaterial på just de produktsegment där vi ser ökad efterfrågan. Vi arbetar mycket fokuserat för att möta kundefterfrågan”, skriver Anette Gregow, kommunikationsdirektör på Skånemejerier, i ett mejl till GP.

Både Skånemejerier och Arla är överens om att det är rådande hälso- och träningstrender som förmodligen ligger bakom den ökade efterfrågan.

– Tittar man på Tiktok till exempel så finns det jättemycket tips kring hur man kan använda keso och kvarg och varför det är bra när man tränar, säger Max Wallenberg.

Och enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier uppger 19 procent av unga vuxna i åldern 18-29 år att deras intresse för mejeribaserade proteiner har ökat under det senaste året. Bra näringsinnehåll och muskelbyggnad omnämns som två av de främsta anledningarna till att den åldersgruppen köper så mycket kvarg och keso.

Vad är kvarg?

Kvarg är en mejeriprodukt som görs av mjölk som syras med mjölksyrabakterier. När mjölken koagulerar skiljer man den flytande delen, vasslen, från ostmassan, kvargen. Därefter silas massan för att bli slät. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat.

Källa: Lindahls

LÄS MER:Här är de bästa proteinbarsen – dietisten betygsätter

LÄS MER:Experten: Så nyttigt är trendiga jordnötssmör

LÄS MER:Om du blir vad du äter, vill du verkligen bli tråkig?

LÄS MER:Här stals kött för 50 000 i månaden – så stoppades det

ANNONS