Här är de vanligaste skadorna i hemmet

Skador i hemmet är vanligare än man kan tro, och det är de alldagliga sakerna man ska se upp med. Distriktsläkaren Emil Brännmark berättar om de vanligaste skadorna som sker hemma och på fritiden, som folk söker vård för. Så skyddar man sig med.

ANNONS
|

Varje år söker sig personer till vården för att de skadat sig i och runt hemmet, och på fritiden. Emil Brännmark är distriktsläkare på Närhälsan i Landvetter möter dessa patienter, och han vet vad som är återkommande. Och några av skadorna är typiska för just sommaren.

Att skada sig på studsmattan menar han är en klassisk sommarskada. Och är både barn och vuxna som skadar sig, men främst barn.

– Det finns en instruktionstext till dem att man ska hoppa en i taget, men det är det få som gör – utan man hoppar flera. Då krockar man med varandra och slår i huvudena, säger Emil Brännmark.

ANNONS
Emil Brännmark är distriktsläkare på Närhälsan i Landvetter.
Emil Brännmark är distriktsläkare på Närhälsan i Landvetter. Bild: Privat

Det kan ge allvarliga skador och dödsfall

Sen berättar han att motionerandet genererar skador och ofta besök på vårdcentralen.

– Folk som blir äldre och vill ta tag i sitt liv plockar fram gympadojorna och börjar springa. Men då drar de på för hårt och skadar knäna. Mitt råd är att ta det lugnt i början.

Han menar att det inte bara är springandet som ger knäskador, utan de som vill testa på en ny racketsport som till exempel padel, eller vilken racketsport som helst, också lätt drar på sig knäskador.

– Alla racketsporter kräver snäva svängningar när man springer fram och tillbaka, vilket ger belastningar på knäleden, vilket kan ge skador.

Sen är det ju det där med att renovera hemma, där folk till exempel skadar sig när de använder cirkelsågen, mattkniven, skjuter ut spikar ur spikpistolen, eller faller ner från stegen. Vilket kan ge allvarliga skador och till och med dödsfall.

Skärskador vanliga i hemmet

Emil Brännmark berättar att en mycket vanlig skada som sker i hemmet är när det lagas mat, och att man då skär sig.

– Köksknivarna ger ofta skador när folk skär upp mat, som till exempel limen till drinken, vilket ger sårskador på fingrarna. Ibland räcker det att plåstra om skadorna, men ibland måste man komma till vårdcentralen för att sy. De skadorna ökar på sommaren.

ANNONS

Brännmark tror att just skärskador är den vanligaste skadan folk söker vård för.

En del skador uppstår vid arbete i trädgården menar han. De får bland annat besök av personer som fått konstiga hudutslag och röda ögon då de pysslat med någon giftig växt i trädgården.

Ska man trimma häcken i ögonhöjd bör man använda skyddsglasögon för att inte riskera att saker flyger in i ögonen, detta enligt läkaren Emil Brännmark. Har man otur kan saker flyga igenom ögongloben. Arkivbild.
Ska man trimma häcken i ögonhöjd bör man använda skyddsglasögon för att inte riskera att saker flyger in i ögonen, detta enligt läkaren Emil Brännmark. Har man otur kan saker flyga igenom ögongloben. Arkivbild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Finns det något som förvånar dig?

– Ja att folk till exempel trimmar häcken utan skyddsglasögon – då den är i ögonhöjd. Jag rekommenderar att man använder skyddsglasögon för saker flyger in i ögonen, och flyger de in riktigt hårt kan de gå igenom ögongloben, eller skada hornhinnan vilket gör riktigt ont.

När det kommer till små barn och skador är nyckelbensfrakturer inte så ovanliga, menar Emil Brännmark, då de ramlar titt som tätt. Även huvudskador kan uppstå när de ramlar. Också barnens handleder är ofta utsatta när de till exempel hoppar studsmatta, åker skateboard eller faller från träd.

Finns det något folk borde göra mindre av hemma?

– Att dricka alkohol. Det är det viktigaste att ta det lugnt med alkoholen för då undviker man skador, säger Emil Brännmark.

Han som läkare har en uppmaning till alla.

– Tänk igenom vad du gör, vad finns det för risker med det du gör – innan du gör. Tänk: Är det här en bra idé?

ANNONS

LÄS MER:Så undviker du bett och stick i sommar

LÄS MER:Myggen som sätter skräck i Majornaborna

LÄS MER:Larmet: Poolboomen kan leda till fler drunknade barn

LÄS MER:Så hanterar du de svenska sommarplågorna

ANNONS