Här är ditt närmsta skyddsrum i Göteborg

Till följd av kriget i Ukraina har svenskarnas intresse för skyddsrum ökat markant. Här hittar du ditt närmsta skyddsrum – och det här gäller.
– Det är en fråga som inte varit på tapeten lika tydligt som det är nu, säger Sara Fischer, säkerhetschef på Bostadsbolaget.

ANNONS
|

Denna artikel publicerades första gången i mars 2022 – GP reserverar sig för eventuella tillägg/avdrag från listan nedan.

Till följd av ett antal händelser i samband med kriget i Ukraina och oron för Rysslands ambitioner har svenskarnas intresse för skyddsrum ökat markant, något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vittnat om.

Bland annat kränkte fyra ryska stridsflygplan svenskt luftrum i början av mars. I samma veva varnade överbefälhavare Micael Bydén om att hotet mot Sverige har ökat på kort tid och uppmanade svenskarna till att förbereda sig på att världen förändrats.

ANNONS

Trots det ökade intresset för de till synes dolda rummen är det viktigt att poängtera att det inte är aktuellt att ställa i ordning skyddsrummen nu, berättar Sara Fischer, säkerhetschef på Bostadsbolaget. Det sker först om regeringen fattar beslut om höjd beredskap.

Bostadsbolagets uppdrag: Inventera skyddsrummen

Det kommunala Bostadsbolaget äger runt 24 500 lägenheter och drygt 550 skyddsrum runt om i Göteborg. Tidigare har tillsynen av skyddsrummen inte varit högst upp på prioriteringslistan, varken från MSB eller från fastighetsägaren, men sedan kriget bröt ut har Bostadsbolaget påbörjat en större inventering.

– Ungefär en tredjedel av våra skyddsrum är tillsynade av MSB de senaste åren. I övrigt har vi inte bedrivit någon övergripande egenkontroll, men frågan om att inventera skyddsrum och uppdatera våra register har blivit högaktuell, säger Sara Fischer.

Hon säger att inventeringen har aktualiserats utifrån vad som sker i Ukraina, och att Bostadsbolaget som fastighetsägare behöver säkerställa att de kan uppfylla åtaganden och besvara frågor från hyresgäster.

I inventeringen jobbar Bostadsbolaget med att skapa en lägesbild över de skyddsrum som finns samt de åtgärder som behöver vidtas.

– På vissa håll i vårt bestånd har vi en tydlig bild över hur det ser ut utifrån att MSB gjort tillsyn i de områdena. I södra Biskopsgården har vi till exempel gått igenom alla skyddsrum och säkerställt att de uppfyller lagkraven som finns och åtgärdat de brister som identifierats, säger hon.

ANNONS

Ska ställas i ordning inom 48 timmar

Sara Fischer berättar att var skyddsrummen är belägna är olika beroende på när lägenheterna är byggda. Mellan 1950- och 1980-talet byggde man primärt in skyddsrum, medan nybyggen generellt inte har det.

– Det är en fråga som inte varit på tapeten lika tydligt som det är nu. Men för att veta ens närmsta skyddsrum är kartan på MSB:s hemsida en bra utgångspunkt, säger Sara Fischer.

Inventeringen av Bostadsbolagets dryga 550 skyddsrum har aktualiserats utifrån vad som sker i Ukraina, berättar säkerhetschefen Sara Fischer.
Inventeringen av Bostadsbolagets dryga 550 skyddsrum har aktualiserats utifrån vad som sker i Ukraina, berättar säkerhetschefen Sara Fischer. Bild: Privat

I Bostadsbolagets inventering har de hittills hunnit gå igenom alla skyddsrum i centrum och större delar av Hisingen. Ansvaret de har som fastighetsägare är att rummen ska kunna vara iordningställda inom 48 timmar, ha en tydlig skyltning samt säkerställa att all utrustning som torrtoaletter och ventilationssystem finns i skyddsrumsförrådet.

Utifrån inventeringen ni gjort hittills, hur väl rustade skulle du säga att Bostadsbolagets skyddsrum är?

– Det vi sett hittills är relativt bra. Men det är som sagt en pågående process där vi måste fånga in alla skyddsrum, så att vi som fastighetsägare förhåller och uppdaterar oss till omvärldsläget.

De vanligaste frågorna till MSB

GP har vid flera tillfällen rapporterat om skyddsrummen som finns belägna på 4 825 platser runt om i Göteborg.

Här reder vi ut de vanligaste frågorna som dykt upp hos MSB.

Vad är ett skyddsrum?

ANNONS

Det är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som ska kunna stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. För att minimera verkan från till exempel giftiga gaser ska det även finnas speciell ventilation och luftsluss.

När kan ett skyddsrum användas och av vem?

Vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst, eftersom de används av civilbefolkningen under krig. Då räknas de som allmän plats, och det spelar ingen roll om man är svensk medborgare eller inte.

Vad finns i ett skyddsrum?

Vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter.

Vad ska man ta med sig till ett skyddsrum som privatperson?

Skyddsrummen är konstruerade för att man ska kunna vara där i minst tre dygn. Bra saker att ha med sig är: vattenflaska, mat som tål rumstemperatur, hygienartiklar, toalettpapper, mediciner, första hjälpen-utrustning, varma kläder, värdehandlingar, nycklar, mobiltelefon, laddare, powerbank samt ficklampa.

Vad händer med de skyddsrum som gjorts om till förråd?

Skyddsrum får användas som till exempel cykelförvaring och lägenhetsförråd när det inte är krig. Men det måste gå att ställa i ordning inom två dygn, och skyddsrummets detaljer måste vara synliga och åtkomliga för underhåll och inspektion.

ANNONS

Varför är husdjur inte tillåtna i skyddsrum?

Skyddsrummen är bara avsedda för människor på grund av allergirisken och att det ibland finns begränsat med utrymme i lokalerna. Om man inte vill lämna sitt husdjur kan man söka skydd i till exempel en källare eller tunnel.

Sveriges närmare 65 000 skyddsrum ska totalt kunna rymma cirka sju miljoner människor. Vart ska resterande människor ta vägen?

Tanken är inte att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen, utan i första hand i områden som är svåra att utrymma som till exempel större tätorter eller städer. Ett alternativt skydd om man bor på landsbygden kan vara en källare eller liknande.

Vart ska man ta vägen om man inte har något skyddsrum i närheten?

Då kan man ta sig till ett annat skyddande utrymme som till exempel en källare, tunnel eller tunnelbanestation.

Vilka ansvarar för skyddsrummen?

Det är flera aktörer och myndigheter som ansvarar för skyddsrummen: MSB tillsammans med Försvarsmakten och Polisen, fastighetsägare, länsstyrelser samt kommuner.

Källa: MSB

Skyddsrum i Sverige

Det finns i Sverige i dag cirka 65 000 skyddsrum med plats för sju miljoner individer.

Tillsammans med grannländerna Finland och Norge samt Schweiz har Sverige ett unikt stort bestånd av skyddsrum.

Skyddsrum har funnits sedan 1940-talet, men under de senaste 20 åren har endast ett fåtal nya skyddsrum byggts.

Skyddsrummen är vanligen del av källare i fastigheter.

MSB beslutar om behov av skyddsrum samt inom vilka områden i kommunerna som skyddsrummen ska ligga.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för underhåll och utrustning.

Under 1980- och 1990-talen fanns i Sverige en särskild hemskyddsorganisation med uppgift att informera allmänheten om vistelse i och praktiskt handhavande av skyddsrum.

Källa: Regeringens utredningsdirektiv 2021:30

LÄS MER:Kritik mot husdjursförbud i svenska skyddsrum

LÄS MER:MSB: Hyresgäster jagar på om skyddsrum

LÄS MER:Här är Öckerös enda skyddsrum – kan bara nås med båt

ANNONS