Här överraskar jultomten barnen på Drottning Silvias barnsjukhus

Många barn tvingas tillbringa julafton på På Drottning Silvias barnsjukhus.
GP följde med jultomten när han överraskade barnen och delade ut julklappar.
– Vi var där och spred glädje, säger Palle Stenberg, ordförande för Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

ANNONS
|

Julen är en högtid där många tar för givet att den kan firas hemma med familj och nära vänner, men för många barn är verkligheten en annan.

På Drottning Silvias barnsjukhus tvingas flera barn fira högtiden i sjukhussängen, på grund av att de möter en tid med svår sjukdom och inte kan lämna sjukhuset.

– Det är tyvärr många barn som ligger där under en stor del av sin barndom och ungdom. Vi försöker ge en så glädjefull vistelse som möjligt, säger Nudie-delägaren Palle Stenberg.

Försöker sprida glädje

Han är styrelseordförande för Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus. Stiftelsens uppdrag är i huvudsak att försöka sprida glädje för de barn och familjer som vistas på sjukhuset, som är Nordens största barnsjukhus.

ANNONS

Här vårdas inte bara barn från Göteborg, utan från hela Norden och även andra länder som saknar viss specialistkompetens.

På julafton fick GP följa med när Palle Stenberg, utklädd till jultomte, delade ut julklappar på barnsjukhuset. Även ambulanssjukvården var med på ett hörn och färden till sjukhuset skedde med deras ambulanshelikopter.

– Det är klart att barn och föräldrar blev lite glada att få ett litet avbrott från att det bara är sjuksköterskor och läkare som knackar på, men det är ju fruktansvärt på många sätt också, säger Palle Stenberg.

Samtidigt vill Palle Stenberg understryka att det är stiftelsens två heltidsanställda Lisa Tisell och Emma Hedling som gör det riktigt stora jobbet.

Ambulanssjukvården gav tomten skjuts till Drottning Silvias barnsjukhus.
Ambulanssjukvården gav tomten skjuts till Drottning Silvias barnsjukhus. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Wernbloom samlar in pengar

Egentligen skulle även IFK Göteborg-profilen Pontus Wernbloom varit med på ett hörn och agerat julnisse, men på grund av sjukdom kunde han inte delta. I samband med denna jul har Wernbloom dragit igång en insamling som i skrivande stund är uppe i 148 990 kronor.

– Man har ju inte gjort överdrivet gott i år ska jag säga, men nu kände jag att jag kunde använda mina plattformar för att dra in så mycket deg som möjligt till Drottnings Silvias barnsjukhus, säger han.

ANNONS

Vad fick dig att engagera dig?

– Det är något som legat mig varmt om hjärtat. Man går sönder när man träffar barn som är sjuka. Det var där det föddes. Stiftelsen behöver all hjälp de kan få och de lägger ner ett hästjobb på det här.

Palle Stenberg understryker samtidigt att frågan ständigt är aktuell och inte bara under julafton. Han betonar att det finns många sätt att engagera sig och inte bara med ekonomiska medel.

– Det kommer alltid finnas barn som är sjuka och det här är tyvärr ett uppdrag som aldrig tar slut, säger han.

– Varje dag är viktig. Oavsett om det är julafton, midsommar eller en vanlig fredagskväll.

LÄS MER:Lagade julmat – då körde en buss in i Annas trädgård

LÄS MER:Första julen efter flykten: ”Fint att kunna fira igen”

LÄS MER:Fira jul med redaktionen på GP

Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus

Stiftelsen har funnits sedan 2001 och har under dessa år delat ut ca 75 miljoner kronor. Om man vill engagera sig finns mer information på https://www.gladjelaker.se/

ANNONS