Haverikommissionen pekar ut elmuffsvetsning – så funkar det

Statens haverikommission pekar ut svetsningsmetoden elmuffsvetsning som en trolig orsak till hur branden på Oceana startade. Men vad är egentligen elmuffsvetsning?

ANNONS
|

Under fredagsmorgonen presenterade Statens haverikommission det sannolika brandförloppet på Oceana i en första rapport. Ett flertal personer arbetade utomhus med att montera ihop plaströr under vattenrutschkanorna med en metod som kallas elmuffsvetsning. Branden bedöms sannolikt ha startat i samband med detta och sedan ha spridit sig upp till vattenrutschkanan.

Elmuffsvetsning innebär att två plaströr fogas ihop med hjälp av en koppling, kallad elsvetsmuff. Inne i kopplingen sitter metalltrådar som värms upp och smälter samman med plaströren. Om inte monteringen av elmuffen är korrekt utförd, finns risken att kopplingen blir så varm att den fattar eld.

Kenny Constanzo arbetar med att utbilda plastsvetsare och menar att verktygen och metodik är avgörande vid kapningen av plaströren.

ANNONS

– Monteras inte elmuffen på rätt sätt och hamnar fel i förhållande till rören, riskerar det att bli okontrollerad smälta samt för hög temperatur när strömmen sätts på. Olika fabrikat skiljer sig något, men det ska inte bli varmare än 250 grader där inne, säger han.

Inget utbildningskrav för elmuffsvetsning

Svetsningsmetoden kräver ingen utbildning, utan det avgör beställaren ifall det krävs – i detta fallet Liseberg.

– Vi har inte ställt det kravet i det här fallet. Vi följer de lagar och regler som finns, säger Mårten Westlund som är kommunikationschef på Liseberg

Vet du ifall de som utfört arbetet är utbildade?

– Jag kan inte svara på om det bolag som har ansvaret över arbetet utförd svetsningen med egen certifierad personal – eller om underleverantörer utfört arbetet.

LÄS MER:NCC: Utförde inte svetsningsarbetet som ska ha startat branden på Oceana

LÄS MER:Haveriutredning: Så startade branden på Oceana

LÄS MER:Nya Oceana kan stå färdig om två år – kan kosta över 700 miljoner kronor

ANNONS