När Hector Apelgren fick syn på Delsjö-sköldpaddan solade den nöjt precis vid vattenbrynet. Först trodde han inte att den var riktig.
När Hector Apelgren fick syn på Delsjö-sköldpaddan solade den nöjt precis vid vattenbrynet. Först trodde han inte att den var riktig. Bild: Privat

Hector Apelgren hittade sköldpadda vid Delsjön

Under en promenad runt Delsjön såg Hector Apelgren plötsligt en sköldpadda försvinna ner i vattnet. Nu riskerar han att bli fast med den ökända rymlingen i många år framåt.
– Får jag den så har jag den ju i princip resten av livet, så då får vi se hur jag löser det, säger Hector Apelgren.

ANNONS
|

På tisdagen var pappalediga Hector Apelgren på promenad med vagnen runt Delsjön när han fick syn på något underligt på en sten vid vattenbrynet.

– Jag tyckte att det såg ut som en leksakssköldpadda som satt där, men sedan när jag gick närmare för att fota sprattlade den till och simmade iväg. Jag blev chockad, det kändes väldigt otippat, säger Hector Apelgren.

Hector Apelgren, känd från bland annat SVT:s frågesport ”På spåret” promenerar ofta runt Delsjön, men just denna runda blev inte alls vad han förväntat sig.
Hector Apelgren, känd från bland annat SVT:s frågesport ”På spåret” promenerar ofta runt Delsjön, men just denna runda blev inte alls vad han förväntat sig. Bild: Hector Apelgren

När han googlade för att ta då reda på vilken typ av sköldpadda han stött på fick han veta att djuren är invasiva, och att den som ser en i det vilda ska kontakta Jägarförbundet.

ANNONS

– När jag hörde av mig till dem sa de direkt att de har span på den, att de försökt fånga den flera gånger, men den kommer undan varje gång. Det tyckte jag var roligt, att den var som en förrymd brottsling.

Rapporterar undercover till Jägarförbundet

När förbundet fick veta att Hector promenerar runt Delsjön ofta bad de honom hålla utkik efter sköldpaddan och rapportera tillbaka. Redan dagen efter såg han den igen.

– Varje gång jag ser den fotar jag och skickar koordinater till dem. Nu har den varit på samma ställe ett tag, så förhoppningsvis har de fått lite mer koll, säger han.

Lyckas förbundet fånga sköldpaddan blir den hittegods och fri att göra anspråk på. På onsdagen lovade Hector Apelgren live i P4 Göteborg, som var först med att rapportera om händelsen, att i så fall axla bördan.

– Fångar de den blir jag med sköldpadda, vilket passar när jag ändå är pappaledig. Det blir bara som ett barn till, säger han.

Alla är dock inte helt nöjda med löftet om att erbjuda den hemlösa reptilen husrum.

– Min tjej blev lite upprörd ett tag, hon var inte så sugen på att ha en sköldpadda, men då är det alltid bra att använda sig av barnen som försvar. Tillsammans övertygade vi henne till slut, säger Apelgren.

ANNONS

Kan vara på rymmen

Det är dock inte helt säkert att sköldpaddan får flytta hem till familjen, även om den fångas in. Chansen finns att sköldpaddan rymt från sin rättmätiga ägare, och att de saknar den.

– Då är det klart att de har första-tjing, annars vet jag inte hur man gör om vi är flera andra som är sugna. Då får man kanske ha delad vårdnad, säger Hector Apelgren.

Tills beslutet är fattat försöker han dock vara försiktig med att knyta allt för starka band till sin osannolika vän.

– Jag har ju kallat den Delsjö-sköldpaddan för att det passar med gärningsmannaprofilen. Det låter ju som namnet på en seriemördare, men jag har inte vågat ge den ett gulligt namn än, om jag blir för fäst, säger han.

Det är en del saker som måste klaffa för att Hector Apelgren ska få behålla sköldpaddan – den ska vara både infångad och oönskad – men om det sker blir den kvar länge.

– Får jag den så har jag den ju i princip resten av livet, så då får jag se hur vi löser det.

LÄS MER:Senegalpapegoja på besök hos Göteborgs-Posten

LÄS MER:Tullen på Landvetter hittade väska med 62 utrotningshotade djur

ANNONS