Hennes mans hjärnblödning kallades ”kulturell svimning”

Enligt ambulanspersonalen överdriver hennes make och ”spelar medvetslös”. I journalen står att det kan handla om ett fall av "kulturell svimning". I själva verket har han en pågående hjärnblödning. I dag är hon ensam kvar med parets två små barn.
– Om min man hade varit ljushårig med vit hy hade detta aldrig kunnat hända, säger hon.

ANNONS
|

Under en fotbollsmatch den 18 november 2017 skadar den då drygt 30-årige läkaren nacke och huvud. Han och ambulanspersonalen gör bedömningen att skadan inte är så allvarlig att han behöver sjukhusvård. Mannen har dock huvudvärk som förvärras under kvällen. Strax efter klockan ett dagen därpå kollapsar han hemma på vardagsrumsgolvet.

– Han spyr några gånger och svimmar av. När han säger att jag ska ringa ambulans förstår jag att det är allvarligt. Annars hade vi ju bara satt oss i bilen och åkt till sjukhuset själva. Jag ringer 112 och följer anvisningarna från SOS. Jag är undersköterska och vet vad jag gör, säger hustrun.

ANNONS

Det känns inte som om de tar oss på allvar.

SOS Alarm klassar utryckningen som prio 1, det vill säga som mycket brådskande med förtur. Ambulansen anländer med två sjuksköterskor, varav den manliga tar kommandot. Hustrun berättar om vad som skett under fotbollsmatchen dagen innan.

– När de kommer in i lägenheten ändras atmosfären på ett sätt som jag inte riktigt kan sätta fingret på och jag fattar inte varför de inte kommer in med en brits. Det känns inte som om de tar oss på allvar och sedan säger den manliga sjuksköterskan rakt ut till mig att min man överdriver och låtsas. Jag känner att det inte är läge för att börja tjafsa, allt jag vill är att ha iväg min man till sjukhus, säger hon.

Hustrun lämnar parets barn, en son och en dotter, båda under tio år, hos en granne och sätter sig i bilen för att åka till akuten på Östra sjukhuset.

"Spelar medvetslös"

I ambulanssjuksköterskans journalanteckningar står det att mannen vid ankomsten till bostaden ligger på golvet och "spelar medvetslös", kvider och "vill inte säga så mkt". Av noteringarna framgår vidare att sköterskan tror att det kan handla om ett misstänkt fall av "kulturell svimning".

LÄS MER: Ambulanspersonalen svarar: "Uttrycket har inget med rasism att göra och handlar inte om invandrare utan olika kulturer".

ANNONS
Hustrun har anmält vården som hennes make fick när han drabbades av en allvarlig hjärnblödning.
Hustrun har anmält vården som hennes make fick när han drabbades av en allvarlig hjärnblödning. Bild: Petter Trens

Åtta månader senare, i juli förra året, får hustrun kännedom om att sjuksköterskan använt sig av orden "kulturell svimning", för att beskriva makens symtom. Detta när hon ser ett tv-inslag som handlar om att Sahlgrenska utreder sig själva för misstänkt felbehandling av just hennes make.

– Det är första gången jag hör uttrycket "kulturell svimning" och jag vet fortfarande inte vad det betyder. De orden skulle aldrig ha kunnat användas om en etnisk svensk och om min man hade varit ljushårig med vit hy hade därför detta aldrig kunnat hända. Hur ska jag någonsin kunna veta att de orden inte påverkade den medicinska bedömningen och det fortsatta förloppet? Att döma av uttrycket verkar jag ju tillhöra en folkgrupp som inte ens kan svimma rätt. Men en kropp är väl en kropp? säger hon.

Motoriskt orolig

Väl på akuten på Östra sjukhuset den aktuella söndagen i november 2017 vågar hon inte lämna makens sida då hon är rädd för att han ska ramla ur sängen.

– Han är väldigt motoriskt orolig och han sluddrar i sitt tal. Vi får ingen information annat än att vi ska vänta på läkaren, säger hustrun.

Sjukvården använder sig av ett system med färgkoder för att klassificera hur snabbt en patient behöver träffa en läkare. Röd kod betyder direkt livshotande, orange potentiellt livshotande och gul betyder "ej livshotande men behov av akutsjukvård inom rimlig tid". Mannen har enligt journalen normal puls och andning, ingen feber och normalt blodtryck. Han uppfattas som vaken och talför och överlämnas därför som gul i akutpersonalens händer.

ANNONS

– Symptomen på stroke kan vara diffusa men visst fanns de där. Att han i ambulansen bedöms som gul sätter förstås tonen för den fortsatta vården och sedan blir det bara fel, fel, fel, säger hustrun.

Mannen får andningstopp

Efter en och en halv timma på akuten får de träffa en läkare, som i sin tur snabbt fattar beslut om en hjärnröntgen. Men bara ett par minuter senare får mannen andningsstopp. Hustrun rusar ut, slår larm och maken körs akut till Sahlgrenska sjukhuset, där en kraftig hjärnblödning konstateras.

– När jag kommer till Sahlgrenska ligger han i respirator omgiven av en massa maskiner, han syns knappt där han ligger i sängen och det känns overkligt. Jag får veta att hans tillstånd är jätteallvarligt och att han kanske inte överlever natten, säger hon.

LÄS MER:"Kulturell svimning" var hjärnblödning

Både akuten på Östra och ambulanssjuksköterskan fick nyligen kritik av Inspektionen får vård och omsorg, Ivo, för hur de hanterat och bedömt mannens tillstånd. Sjuksköterskan får kritik för bristande dokumentation och ovidkommande kommentarer i journalen och sjukhuset för att inte ha undersökt mannens tillstånd på nytt i väntan på läkarbedömningen.

Delar inte Ivo:s kritik

Thomas Brezicka är chefsläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi delade inte Ivo:s första kritik men eftersom Ivo vidhåller sin ståndpunkt så gör vi nu en ny genomgång av händelseförloppet för att förstå vad vi har gjort för fel och för att få veta vad vi kan förbättra, säger han.

ANNONS

Enligt akutens rutiner är det inte standard att dubbelkolla en patients tillstånd när patienten överlämnas till akuten som gul. SU:s motivering är att det är vore ett onödigt dubbelarbete och dubbelkontroll sker bara då läkarbedömningen drar ut på tiden. Av sjukhusets händelseanalys är mannens tillstånd bedömt som hjärnskakning och att han har svårt att ligga still på britsen ses som ett gott tecken eftersom mannen då inte är på väg in i medvetslöshet.

Emma Lukic är sektionschef vid akutmottagningen på Östra.

– Allt handlar om tolkningar och med facit i hand hade det varit bra om vi hade tolkat hans symtom annorlunda, säger hon.

För mig kändes det som han fanns någonstans där inne.

Men skadan som inträffade under fotbollsmatchen är inte den sista huvudskadan den unge läkaren utsätts för. Till en början ligger han dock nersövd ett par månader och genomgår flera operationer. Hustrun, vänner och andra anhöriga besöker honom dagligen men läkarna ger inte mycket hopp.

– De var tydliga med att han kunde hamna i ett vegetativt tillstånd och att han aldrig helt skulle återhämta sig eller återfå alla funktioner men för mig kändes det som han fanns någonstans där inne, säger hustrun.

Under våren 2018 förbättras hans tillstånd och han kan börja andas själv.

– När de väckte honom kunde han varken öppna eller stänga ögonen själv, så det fick vi hjälpa honom med. Sedan kunde han röra ena handen och vinkade när han såg oss, gjorde tummen upp eller ner efter hur han mådde. Han var närvarande i blicken och kunde göra sig förstådd, fick sjukgymnastik och träffade arbetsterapeut. Han kunde inte tala men han kunde mima och till och med skriva sitt namn på både arabiska och svenska, säger hustrun.

ANNONS

Ramlade ur sängen

Han hade nyligen börjat träna benen med hjälp av sjukgymnast och när hon lämnar honom en vardagskväll i början av maj är hon hoppfull.

– Det kändes trots allt som att vi kunde bli en familj igen och jag planerade i huvudet för hur han skulle kunna flytta hem igen, minns hon.

Men nästa dag är maken inte sig lik.

– Han reagerar inte på beröring och tilltal och kan inte krama min hand som han alltid gör och hans blick är frånvarande, han är blå under ena ögat. Jag frågar personalen hur natten varit och får besked om att det varit lugnt, berättar hon.

Men det stämmer inte – och det dröjer ytterligare fyra dagar innan hon får veta orsaken. Enligt sjukhusets internanalys hade mannen inför natten lagts på vänster sida i mitten av sängen med kuddar mellan armar, ben och bakom ryggen med sänggrindar uppfällda. Han väger då drygt 40 kilo, kan röra huvudet och ena armen något, men är för övrigt helt förlamad. Sjukhusets slutsats är att han på egen hand ramlat ur sängen under natten efter att ha hittats av en medpatient på golvet i sitt rum.

– Han ska dessutom ha hittats på golvet på höger sida om sängen och det finns inte en chans att han skulle ha kraft att vrida sig och falla eller glida ut på höger sida genom grindarna. Vi har fortfarande inte fått någon vettig förklaring, säger en anhörig till familjen.

ANNONS

"Jag blir rasande"

Först fyra dagar senare informeras hustrun via telefon om vad som skett då en läkare ringer upp och berättar att hennes man opererats för två mindre hjärnblödningar på grund en fallolycka natten till fredag.

– Jag blir rasande för jag har upprepade gånger sagt till att jag vill bli uppringd så fort det händer något, oavsett tid på dygnet, jag jobbar ju dessutom natt själv. Efter det går det bara utför, säger hon.

Vi väntar fortfarande på en rimlig förklaring.

Hon anmäler sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men avvisas i avvaktan på Sahlgrenskas egen utredning enligt Lex Maria. Ivo:s utredning blev klar i mars i år där de åtgärder sjukhuset har genomfört för att förhindra liknande händelser godkänns och ärendet avslutas.

Men för hustrun och mannens anhöriga är mannens olycka på sjukhuset alltjämt ett stort frågetecken.

– Av utredningen framgår inget i sak om vad som hände den där natten. Vi väntar fortfarande på en rimlig förklaring och funderar på hur vi nu ska ta detta vidare, säger hon.

Den sista tiden vårdades maken hemma. För drygt två månader sedan avled han.

Åsa Lundgren Nilsson är verksamhetschef vid den aktuella avdelningen där mannen vårdades när han slog huvudet i golvet.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, säger hon.

ANNONS
ANNONS