Hjälporganisationer tar över delar av Centralen

ANNONS
|

I terminalen kommer det numera att finnas personal från Röda Korset och Islamic Relief på plats varje dag mellan klockan 8 och 01. Karim Zendegani, Röda korset, är ansvarig och berättar att de är där för att ta emot de nyanlända och ge information om hur de kan ta sig vidare.

– Vi kommer att finnas här så länge vi behövs. Sen får vi se hur behovet ser ut och omorganisera oss ifall det behövs.

Ett 20-tal volontärer från Röda korset och 40-talet från biståndsorganisationen Islamic Relief bemannar terminalen på ett rullande schema. Under tiden har de kontinuerligt kontakt med Västtrafik som transporterar flyktingar till Migrationsverket med extrainsatta bussar.

ANNONS

Förutom att befinna sig på centralstationen möter de samtidigt upp när Stena Lines färjor kommer in från Tyskland. Karim Zendegani berättar att volontärerna bland annat talar persiska, arabiska och engelska. Sofie Lennerö är en av volontärerna som arbetar sitt första pass i terminalen.

– Det har gått bra. Det har hittills varit lite färre flyktingar än väntat, men vi har hört att det kommer fler.

I veckan startar Västtrafik en dialog med Göteborgs stad om en mer permanent lösning för flyktingmottagandet. Den upplåtna ytan sträcker sig över 15 kvadratmeter och är densamma som använts tidigare i veckan av Västtrafik och volontärer. Då var platsen tidsbegränsad, men nu har Västtrafik beslutat att platsen ska upplåtas tills vidare.

- Mottagandet kommer att fortsätta som vanligt, men att vara placerad på centralstationen är inte bra på sikt, säker Lena Joven, presstalesperson för Västtrafik.

Som lösning på problemet har Västtrafik uppmanat Göteborgs Stad att det finns ett behov av andra lokaler, en dialog som spås dra igång redan under måndagen.

- Vi förutsätter att detta går att lösa tillsammans, jag har inga tvivel om att detta kommer att lösa sig på bästa sätt, säger Joven.

ANNONS