Hög hyra på Friggagatan

ANNONS
|

Byggkranarna svänger och prefabricerade burspråk med extra isolerade fönster lyfts på plats. Taktäckningen har börjat och i juli ska den första etappen med 172 lägenheter vara klar för inflyttning mellan Bangården och Friggagatan.

Söktrycket har varit mycket stort, med mellan 500 och 1000 intresserade till varje lägenhet. Trots att hyran hamnar mellan 5 700 kronor för den billigaste ettan, 8 000 kronor för en tvåa och 9 000 kronor per månad för en trea.

–De flesta lägenheterna var tecknade innan vi startade bygget. Folk är aktiva och ställde sig i kö så fort de läste om våra planer. Snittåldern ligger på 30 år och många har aldrig tidigare haft ett eget kontrakt, säger Kjell Arefjäll, vd på Stigberget Fastighetsutveckling.

ANNONS

Protester fördyrande

Protester och ett överklagande fördröjde och fördyrade bygget. Bland annat gick bolaget miste om 55 miljoner kronor i statligt investeringsstöd. Den höga hyran beror också på att det är extra dyrt att bygga centralt mellan befintliga hus och tätt inpå livligt trafikerade gator.

–Här pålas och spontas under trånga förhållanden. Göteborgsleran tränger på från båda håll, men med hjälp av enorma stålrör från bygget av Götatunneln gick den att hejda, säger Kjell Arefjäll.

Det centrala läget vid en av stadens matargator ställer också mycket höga krav på ljudisolering. Väggarna är tjocka och fönstren har fyra skikt med isolerande glas, importerade från Finland och dyra.

Före jul låg bygget två månader före tidplanen. Sen kom kylan och snön. Takten sinkas när man först måste skotta fram material, täcka över och värma upp. Det är inte billigt att ha köpa diesel till alla värmeaggregat och elräkningarna har stuckit iväg. Men utan extra värme går det till exempel inte att arbeta med betong.

Vädret gör att tidplanen tappat en månad. Nu räknar man med att de sista husen blir klara tidigast i november.

Lokalerna börjar också bli fulltecknade, med Coop Supermarket som största butik. Nytt apotek, restauranger, frisör, glasscafé och ett gym kommer också att kanta Friggagatan nästa år.

ANNONS

På Friggagatan byggs 316 ettor på 34 kvm, 78 tvåor på 56 kvm och 58 treor på 65 kvm. Hyrorna varierar med storlek och läge i huset. En etta kostar 6 000 kronor per månad på översta våningen och 5 700 kronor längst ner.

Hundra lägenheter har förmedlats via Ungahem, till människor mellan 19 och 29 år, som inte studerar på högskola och aldrig tidigare haft förstahandskontrakt.

ANNONS