Det var stort säkerhetspådrag i tingsrätten.
Det var stort säkerhetspådrag i tingsrätten.

Huvudman erkände delaktighet i rånet

ANNONS
|

Efter åklagarens sakframställan medgav huvudmannen, som kallas för Ronnie, plötsligt att han överlämnat fotanglar och en bil till en annan person och att han visste om att de skulle användas till ett rån, men att han inte visste var och när rånet skulle ske. Han erkände alltså förberedelse till rån vilket är ett betydligt mer ringa brott än det som han står anklagad för.

- Det erkännande han lämnade är väldigt överraskande och styrker åtalet, säger kriminalkommissarien som skött utredningen.

- Tidigare har han konsekvent förnekat all inblandning. Han har bara medgivit att han stoppats i en bil utanför Norrköping.

ANNONS

Alla de övriga anklagade förnekar brottet, förutom de två "avhopparna" Tibor och Jonas, som medgav de faktiska omständigheterna med diverse justeringar.

Åklagarens sakframställan var i huvudsak en berättelse om hur de misstänkta kände varandra och deras gemensamma uppväxt i Hässelby. Majoriteten av dem har kriminell bakgrund.

Genombrottet i utredningen kom efter 7 månader då de två avhopparna började berätta det som nu polis och åklagare förmodar är sanningen. Det var också med dessa erkännanden som det stod klart att skotten mot polisstationen i Jonsered och attacken mot polishelikoptrarna hade ett samband med rånet mot postterminalen.

Utanför säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt finns ett tiotal poliser, flera med automatvapen, på plats. Förhandlingarna som skulle inledas klockan tio kom att starta något senare på grund av att alla berörda inte kunnat ta sig till Göteborg i tid. Två av advokaterna hade blivit försenad med flyget. De 16 åtalade stitter dessutom på flera olika häkten som de skall hämtas från, bland annat i Borås, Jönköping, Uddevalla.

Advokat Thomas Wilton försvarar en av de två åtalade som valt att lägga korten på bordet och berätta sin historia om vad som skett för polisen.

- Det är ett sätt för honom att bryta med sin kriminella identitet, stora delar av det här gänget har växt upp tillsammans i en av Stockholms förorter, säger Thomas Wilton till TT:s reporter på plats utanför tingsrätten.

ANNONS

TT: Kommer du att begära straffrabatt för din klient?

- Ja, det kommer jag naturligtvis att göra, säger Thomas Wilton.

Alla som besöker tingsrätten genomgår en så kallad allmän säkerhetskontroll och visiteras vid entrén. De som ska följa processen i säkerhetssalen, där postrånet avhandlas, kontrolleras ytterligare en gång. Det är alltså dubbla säkerhetskontoller.

Det finns en hotbild mot rättegången, hur den närmare ser ut behåller polisen för sig själv. Två av de åtalade, de som valt att berätta om rådet, stitter dessutom i en avskild lokal eftersom de anses extra hotade.

Totalt har sexton män åtalats för rånet mot postterminalen på Kruthusgatan i Göteborg i januari förra året och skjutningarna mot polishelikoptrar på Säve och mot polisstationen i Partille i november 2007.

ANNONS