Socialnämnden anmäler ett HVB-hem i Göteborg sedan en ungdom med ett känt missbruk tagit lustgas och fick föras akut till sjukhus.
Socialnämnden anmäler ett HVB-hem i Göteborg sedan en ungdom med ett känt missbruk tagit lustgas och fick föras akut till sjukhus. Bild: Maria Steén

HVB-hem anmält till Ivo – ungdom till akuten efter missbruk av lustgas

En ungdom på ett HVB-hem i Göteborg fick tidigare i år akut läggas in på sjukhus efter att ha tagit lustgas. Nu har socialnämnden gjort en lex Sarah-anmälan om ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Personen har haft ett känt missbruk av lustgas men HVB-hemmet har inte arbetat i tillräcklig utsträckning med missbruket, säger utredaren Linn Bergheim.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Det var i början på året som en person boende på ett HVB-hem för unga vuxna mellan 18 – 21 år med bland annat beroendeproblematik behövde vårdas på sjukhus efter att ha andats in lustgas. Skälet var nervpåverkan, vilket är en av flera möjliga symtom när lustgas används vid upprepade tillfällen.

Personen hade ett känt missbruk men var vid tillfället inte på boendet.

Enligt Linn Bergheim som gjorde utredningen som ligger till grund för lex Sarah-anmälan hade personen inte bott på HVB-hemmet mer än ett par månader och hade varit frånvarande flera dagar när hen hamnade på sjukhus.

ANNONS

Sjukhusvistelsen blev dock inte långvarig och personen kunde skrivas ut någon dag senare.

Linn Bergheim fick i uppdrag att utreda om det kunde finnas ett missförhållande med anledning av det inträffade och hon kom fram till att det gjorde det. Hon konstaterar att trots att personalen har både erfarenhet och relevant utbildning så har man inte arbetat tillräckligt mycket med den här personens missbruk.

– Det är ganska vanligt att personer inte tar emot hjälp när man har ett missbruk. I det här fallet hade personen ett undvikande beteende och jag kom fram till att det hade behövts ett mer aktivt motivationsarbete för att få hen att ta emot mer hjälp.

Enligt Linn Bergheim kände inte heller personalen till omfattningen av missbruket, vilket de borde ha gjort.

Flera brister på boendet

Efter att personen kom tillbaka till HVB-hemmet uppmanades hen att visa upp sin lägenhet för personalen för att säkerställa att det inte fanns lustgas där. Det ville hen inte göra.

– Då skrevs personen ut från boendet eftersom man bedömde att det inte fanns förutsättningar att säkra hens hälsa.

Därefter hittades det lustgas i bostaden, vilket även är en risk för de andra eftersom det kan vara brandfarligt.

I sin utredning konstaterar Linn Bergheim flera brister. Utöver att det brast i vården av personen fann hon bland annat att det finns kompetensbrist kring specifikt lustgas, men även brister i ledning och styrning där hon såg att de inte haft ett strukturerat metodarbete.

ANNONS

– Jag rekommenderar att man arbetar med ett förtydligande av roller och förväntningar i verksamheten.

En viktig punkt är att säkerställa att det bedrivs ett aktivt motivationsarbete med ungdomar som undviker att delta i behandlingsarbetet.

Framförallt rekommenderade hon dock att hela personalgruppen får utbildning om lustgas och dess risker samt att informationen till personer som flyttar in förtydligas så att det framgår att lustgas inte är tillåtet. Dessa åtgärder är nu genomförda.

Enligt Maria Bäcklund, avdelningschef på socialtjänsten Sydväst i Göteborgs stad, har Ivo nyligen avslutat ärendet då flera av de kritiserade punkterna redan är åtgärdade och andra planeras för att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

Risker med lustgas

Att ta ren lustgas i syfte att berusa sig kan ge allvarliga skador, i värsta fall kan de vara bestående.

Upprepad användning av koncentrerad lustgas kan förstöra nervsystemet i kroppen. Vitamin B12 behövs för flera livsviktiga processer i kroppen, framförallt för att skydda nerverna. Lustgasen förstör vitamin B12 och symtomen kan vara domningar eller nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben. Det kan även leda till att du förlorar kontrollen över blåsan och kissar på dig.

Brist på B12 ökar även risken för blodproppar i hjärnan och lungorna.

Att ta vitamin B12 i förebyggande syfte fungerar inte.

Andra effekter av lustgas är yrsel och svimning liksom köldskador i munnen och halsen då lustgasen är väldigt kall när den lämnar tuben.

Lustgas kan även ge ångest, psykos, personlighetsförändringar och problem med minnet.

Källa: Giftinformationscentralen

LÄS MER:Varningen: Många fler larm om lustgas

LÄS MER:Varning inför valborg: Lustgasfylla dålig idé

LÄS MER:Läkaren om lustgas: Bra med förbud

LÄS MER:Lustgastrenden fortsätter – ger nervskador

LÄS MER:Läkarens larm: Unga fast i missbruk av lustgas

ANNONS