Inbrottsvåg i Göteborg på nyårshelgen: "Kraftig ökning"

Hela 19 hushåll i Storgöteborg drabbades av inbrott hemma under nyårshelgen.

ANNONS
|

– 19 bostadsinbrott på en helg är rätt många, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till GP.

– Vi i polisledningen får fortlöpande sammanställningar över olika brott och det var för att denna siffra är så hög som jag valde att twittra om det, säger Erik Nord på måndagen.

Försökte fly - bröt benet

Det finns, enligt honom, helger då ännu fler bostadsinbrott har rapporterats, "uppåt 22–23 inbrott".

– Men denna helgen hade ju en extra krydda, i och med att vi har en gripen gärningsman. Han upptäcktes av villaägaren och försökte fly men föll och bröt benet. Så han låg kvar när vi kom dit. Det är en 56-åring som vi känner till sedan tidigare, berättar Erik Nord.

ANNONS

Kan röra sig om organiserad liga

Polischefen för Storgöteborg säger sig inte ha några närmare uppgifter om just detta inbrott mer än att det skedde i östra centrum under nyårsnatten.

Ser ni något mönster bakom alla dessa inbrott?

– Det är nog för tidigt för det. Några av dem skulle kunna hänga ihop men de har skett ganska utspritt. Två var i samma område i Frölunda men annars är det på många håll, säger Erik Nord.

– Men av erfarenhet vet vi att en så här kraftig ökning under till exempel en helg skulle kunna tyda på att det har kommit hit en organiserad liga, ibland en svensk, ibland från utlandet. Ibland har en sådan liga i förväg rekat lämpliga villor och hus att ge sig på, säger han.

Slår ofta till i mörkret

Enligt polischefen för Storgöteborg slår inbrottstjuvar oftare till under den mörka årstiden och då ofta på sena eftermiddagar då det redan är mörkt samtidigt som de som bor i husen eller lägenheterna kanske ännu inte har hunnit hem.

– Bostadsinbrotten sker inte lika ofta nattetid, för då är det svårt för tjuvarna att avgöra om folk är hemma, säger Erik Nord.

Enligt honom är en gripen gärningsman i samband med 19 bostadsinbrott ett rimligt polisresultat så här långt.

ANNONS

– Vi klarar upp fyra, sex, eller kanske åtta procent av bostadsinbrotten och på 19 ska det då vara en gripen, statistiskt sett. Detta är låga siffror, visst, men med tanke på vilken kraft vi kan lägga på detta, så är det där vi är, säger Erik Nord.

ANNONS