"Jag tyckte att 65 var väldigt lagom"

ANNONS
|

I måndags avslöjade GP att de flesta åldersgränserna för pensionen väntas höjas.

Två år längre kan man tvingas att arbeta i framtiden. Den statliga pensionsåldersutredningen väntas i april lägga fram förslaget om höjningen. Utredningen tros föreslå att den nedre och högre pensionsgränsen höjs med två år.

Ingela Ekholm, 72, jobbar inte i dag, men har förut jobbat som sjuksköterska. Hon gick i pension vid 65 års ålder.

Skulle du kunna tänka dig att jobba två år längre?

- Det är tveksamt, jag ville nog göra lite annat i livet också innan det var dags. Så jag tyckte att 65 var väldigt lagom, då hade man kraft kvar till annat. Men det beror på vilket yrke man har. Det finns yrken i dag där din kropp håller nästan hur länge som helst.

ANNONS

- Men tunga industriarbeten och så som man jobbar på sjukhusen i dag, det håller inte över 65, säger hon.

Urban Hammarlund, 46, jobbar i dag på Jernhusen med att utveckla stationsområdet.

Skulle du kunna tänka dig att jobba två år längre?

- Ja men jag tror att innehållet i jobbet ändras över tiden mot slutet. Men är jobbet kul så är det väl inga problem, säger han.

Monica Wikman, 64, arbetar inte i dag sedan hon 2008 blev utan jobb. Hon arbetade som inköpare och hade först tänkt att hon skulle jobba längre.

Skulle du kunna tänka dig att jobba två år längre?

- Ja om jag hade ett jobb som jag skulle ha orkat med. I dag kan jag känna undrar om jag hade orkat jobba längre, för det är ett ganska högt tempo på arbetet i dag. Så det är frågan om man skulle göra det.

- För jag känner ju att jag är tröttare och inte orkar lika mycket som för fem år sedan, det tar ut sin rätt år efter år, säger hon.

ANNONS