Marie Hansson är före detta hemlös och haft ett stort stöd av stadsmissionens verksamhet i Johanneskyrkan.
Marie Hansson är före detta hemlös och haft ett stort stöd av stadsmissionens verksamhet i Johanneskyrkan. Bild: Thomas Johansson

Johanneskyrkan som ett andra hem för Marie

I Göteborg finns 3 000 hemlösa och tidigare var också Marie Hansson, 63, utan bostad. I dag har hon ett förstahandskontrakt. På söndagen gästade hon Johanneskyrkan på internationella hemlöshetsdagen.
– Det här kyrkan är mitt andra hem, säger hon.

ANNONS
|

På söndagen var det internationella hemlöshetsdagen och Göteborgs stadsmission bjöd in allmänheten till Johanneskyrkan för att uppmärksamma frågan. Besökarna bjöds på musikunderhållning och filmvisning och frågor med politiker på plats.

Egen bostad sedan fem år

En av besökarna var Marie Hansson som efter åratal av hemlöshet fick ett förstahandskontrakt i Biskopsgården på Hisingen för fem år sedan. Skillnaden mellan att leva i kappsäck och ständig jakt efter tak över huvudet på tillfälliga boenden och härbärgen är stor.

Internationella hemlöshetsdagen uppmärksammandes i Johanneskyrkan på söndagen med bland annat underhållning av musikgruppen ”Titta in och sjöng”.
Internationella hemlöshetsdagen uppmärksammandes i Johanneskyrkan på söndagen med bland annat underhållning av musikgruppen ”Titta in och sjöng”. Bild: Thomas Johansson

– Jag har levt ett hårt liv och lägenheten, där min katt finns, är en trygghet. Jag betalar hyran och sköter mig själv, berättar hon.

Men trots att Marie Hansson haft turen att få hjälp med en bostad, så räcker ändå inte pengarna till när det kommer till resten av levnadsutgifterna.

ANNONS

– Jag är ofta i kyrkan och äter, för pengarna räcker inte till, säger hon.

”Ramlat mellan stolarna”

Stefan Beckstedt, 53 år, arbetar natt på Volvo men har ingen bostad och har sovit några timmar på en av bänkarna i Johanneskyrkan.

– Jag har ramlat mellan stolarna, men har alla beslut och vet hur jag ska gå vidare, säger han.

Göteborgs stadsmission har under årens lopp, inom ramen för sin verksamhet med Bostad först, hjälpt många att få permanent bostad.

Jenny Martinsson och Maria Sundstedt från Center mot hemlöshet vid Göteborg stad var på plats i Johanneskyrkan på söndagen för att informera om verksamheten.
Jenny Martinsson och Maria Sundstedt från Center mot hemlöshet vid Göteborg stad var på plats i Johanneskyrkan på söndagen för att informera om verksamheten. Bild: Thomas Johansson

Bostad först är en evidensbaserad metod som bygger på att den som är hemlös måste få sin bostadssituation löst innan han eller hon kan ta itu med andra problem, som till exempel missbruk. Även Centrum mot hemlöshet inom Göteborgs stad arbetar efter samma modell där Maria Sundstedt är enhetschef.

– Vi har precis anställt ytterligare en medarbetare, så nu är vi tre stycken och har en lokal på Kronhusgatan. Vi har framförallt satsat på att bygga upp en bra virtuell guide på nätet, men har också öppet hus två tillfällen i veckan och hoppas nu komma igång med det efter pandemin, säger Maria Sundstedt.

Johanna Azar, enhetschef vid Johanneskyrkan.
Johanna Azar, enhetschef vid Johanneskyrkan. Bild: Thomas Johansson

Johanna Azar, enhetschef för verksamheten i Johanneskyrkan, betonar vikten av att hitta nya mer individanpassade former av boende.

ANNONS

– Vill man bo i skogen kanske man ska kunna få göra det i exempelvis en husvagn, säger hon.

LÄS MER: Tvingades flytta efter 12 år i skogen

LÄS MER:Här försvinner matsvinnet ner i grytorna

LÄS MER:Göteborgs Stadsmission samlar in vinterkläder till barnfamiljer

ANNONS