KD om nya arenaupplägget: Något man ser i diktaturer

Kristdemokraternas Elisabet Lann lämnade arenasamtalen – trots att hon är högst ansvarig för idrottsfrågorna. Inom hennes parti jämför företrädare det nya arenaförslaget med något som man annars ser i diktaturer. Själv menar hon att hennes allianskollegor sålde sig billigt till Vänsterpartiet.
– I slutändan var det Vänsterpartiet som fick diktera villkoren.

ANNONS
|

I nästan tio år har politikerna i Göteborg diskuterat den infekterade arenafrågan. Kortfattat handlar det om hur Scandinavium, Valhallabadet, Valhallaidrottshallar och Lisebergshallen ska ersättas.

För två veckor sedan kom beskedet att Kristdemokraterna lämnade förhandlingsbordet. Och på torsdagen presenterade sex partier en uppgörelse om hur man ska gå vidare. Bland dessa finns de tre partier som KD styr Göteborg med: Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet.

– Det blev väl någonstans när KD valde att lämna som vi kom in i ett annat skede. Jag tror att alla insåg att om vi inte är beredda att kompromissa så kommer det bli svårt att hålla kvar alla partier, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor i Göteborg.
Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Sedan 2018 styr alliansen Göteborg i minoritet och partierna har varit ganska bra på att hålla ihop, väldigt sällan har det blivit offentliga motsättningar i stora frågor. Men i arenasamtalen brast det för KD.

– De har landat i ungefär det som låg på bordet när jag gick ut från rummet. Jag är besviken så klart. Det är inte det här som gagnar göteborgarna och framförallt inte Göteborgsidrotten, säger Elisabet Lann (KD).

Värt att tillägga i sammanhanget är att Lann är det kommunalråd som är den högst ansvarig för idrottsfrågorna i Göteborg.

Större fokus på Bieber än Frölunda

Ett parallellt spår till idrotten i arenafrågan har handlat om att Scandinavium inte håller måttet för att boka världsartister. Regelbundet blir Göteborg ratat av Justin Bieber, Rihanna och Lady Gaga till förmån av Köpenhamn, Oslo eller Stockholm.

– Det är helt uppenbart att man bygger för världsartister och inte tar hänsyn till Göteborgsidrottens behov. Konsekvensen av det här är att Frölunda HC ska stå utan arena i flera år, säger Elisabet Lann som dömer ut arenauppgörelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vid torsdagens presskonferens om överenskommelsen.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vid torsdagens presskonferens om överenskommelsen. Bild: Thomas Johansson

Samtidigt är Elisabet Lann kritisk till att hennes allianskollegor sagt ja till mångmiljardinvesteringar. Bland annat det dyraste badet som någonsin byggts i Sverige.

– Problemet är att vi ligger ute med en prislapp som är dubbelt så dyrt som det dyraste bad som hittills byggts i Sverige. Jag kan inte se att vi behöver så mycket dyrare bad än vad som finns i resten av landet.

ANNONS

Vänsterpartiets Daniel Bernmar har kallat det nya centralbadet i förslaget för ett ”extra allt”-stadsbad. Elisabet Lann reagerar på detta och påpekar att Liseberg bygger ett äventyrsbad bara några hundra meter bort.

– Jag tycker det hade varit lämpligt med en enklare simhall än vad ett plask-, lek- och äventyrsbad är.

KD: Vänstern har fått för mycket

Samtidigt finns det nu en stor irritation inom KD om att de borgerliga kollegorna sålt sig billigt till Vänsterpartiet och gått med på deras samtliga krav. KD-kollegan Mats Ahdrian, som tidigare varit klubbdirektör för Frölunda HC, har i ett långt inlägg sågat förslaget totalt.

”Kommunalt ägande o driftande av en kommersiell arena 2022 måste vara höjden av idioti. Min bild idag är att endast Belarus och möjligtvis några andra avskyvärda diktaturer har/gör detsamma”, skriver han bland annat.

Elisabet Lann säger att hon håller med Ahdrian i att Vänstern fått för mycket i uppgörelsen.

– I slutändan var det Vänsterpartiet som fick diktera villkoren. Andelen hyresrätter, kommunal drift och badhuset. Samtliga punkter som var Vänsterns krav gick igenom. Inte ens mindre bad kunde vi titta på.

Hon fortsätter:

– Varenda punkt fördyrar projektet. Varenda punkt. Då såg jag det inte meningsfullt att vara kvar längre. Det här är inte kommunens uppdrag och det riskerar verkligen att gå ut över kommunens kärnverksamhet.

ANNONS
KD-politikern Mats Ahdrian under tiden som klubbdirektör Västra Frölunda Hockey Club
KD-politikern Mats Ahdrian under tiden som klubbdirektör Västra Frölunda Hockey Club Bild: Bengt Christian/Göteborgs-Posten

Om kritiken från KD säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) att om man ska kunna komma framåt måste man också vara beredd att kompromissa.

– För Moderaterna har den viktigaste frågan varit att få till en ny multiarena, säger han.

Samtidigt är det inte en stor grej att fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter blir hälften av vardera, menar Josefson. Det finns flera andra projekt där övervikten ligger på bostadsrätter, dessutom har alliansen tillsammans med Demokraterna möjliggjort för ombildningar av kommunala hyresrätter.

– Jag tycker det är tråkigt att Kristdemokraterna inte har orkat vara med hela vägen. Det hade naturligtvis varit önskvärt, men man får respektera att partier landar olika.

LÄS MER:Nytt bakslag: KD lämnar arenaförhandlingar

LÄS MER:Miljöpartiets ilska över att Valhallabadet ska rivas

LÄS MER:Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS